Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Sajtótájékoztatót tartottak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról Csíkszeredában

sajtótájékoztatóA pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, Csíkszereda alpolgármesterével, Fülkei Zoltánnal és az RMDSZ részéről Tánczos Barna szenátorral együtt sajtótájékoztatót tartott február 8-án Csíkszeredában.(www.magyarkurir.hu)

A pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság közleményt adott ki a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

„Örömmel vettük tudomásul a Szentszék közleményét, miszerint Ferenc pápa Romániába tervezett apostoli útján ellátogat Csíksomlyóra, a Székelyföld és a térség legnépszerűbb Mária-zarándokhelyére. Ez a hír egyben lázas készülődést eredményezett.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek létrehozta a logisztikai, a liturgikus és a sajtóbizottságot. Ezek a bizottságok azóta készülnek, dolgoznak, egyeztetnek, hogy a pápalátogatás sikeres legyen.

Tolmácsoljuk a Katolikus Egyház köszönetét a helyi önkormányzatok vezetőinek, Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei és Péter Ferenc Maros megyei tanácselnöknek, Ráduly Róbert polgármesternek, akik őszinte hozzáállásukról biztosítottak, és minden követ megmozgatnak a történelmi pápalátogatás jó előkészítésének érdekében.

A média nagy érdeklődést mutat a rendkívüli esemény iránt. Már több helyről kaptunk akkreditációs kérést. Az országos bizottság arról tájékoztatott, hogy a román elnöki hivatal hatáskörébe tartozik a sajtóakkreditáció. A pápalátogatás előtt körülbelül hat héttel kezdődnének el az akkreditálások a már említett elnöki hivatalnál.

A pápalátogatás előrelátható programjának részleteit nem közölhetjük mindaddig, amíg a Szentszék a végleges programot nem közli. Ferenc pápa június 1-jén érkezik Csíksomlyóra, és mintegy 5 órát tartózkodik az itt összegyűlt zarándokok körében.

Néhány sajtóorgánumban megjelent, hogy bizonyos felekezeti vezetők még nem kaptak meghívást az eseményre. Le szeretnénk szögezni, hogy a pápalátogatásra meghívjuk az erdélyi felekezetek vezetőit, de ez értelemszerűen csak a végleges program közlése után lesz lehetséges” – olvasható a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság magyar és román nyelven kiadott közleményében.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír