Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vezetőségi váltás a Magyarországi Cursillo Nemzeti Titkárságában

CursilloÉrtekezletet tartott a Magyarországi Cursillo Nemzeti Titkársága február 15–16-án. Az egyházmegyék cursillós közösségeinek lelkivezetői és világi vezetői Máriabesnyőn, a Mater Salvatoris Konferenciaközpont és Lelkigyakorlatos Házban találkoztak. Az értekezleten újraválasztották a nemzeti titkárság lelkivezetőjének dr. Székely János szombathelyi megyéspüspököt. (www.magyarkurir.hu)

CursilloAz értekezlet kezdetén Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Nemzeti Titkárság lelkivezetője mondott beszédet, majd körbeadott egy keresztet, és kérte, minden jelenlévő mondjon egy szót, gondolatot, fohászt a Cursillóért. Ezt követően a résztvevők Josef G. Cascales CMF Hiszek a szeretetben című imáját mondták el.

Az imádság után a főpásztor négy tanulságos történetet osztott meg a szeretetről, az odafigyelésről, a toleranciáról vagy ezek hiányáról.

Az első történet szerint az Egyesült Államokban 1928-ban egy idős ember hűvös időben a mólón sétált, megbotlott egy kötélben, és belecsúszott az óceánba. Nem tudott úszni, kétségbeesetten elkezdett kiáltozni. A mólón, a padon egy életerős fiatalember ült, aki végignézte az öregember fuldoklását, de nem segített rajta. A család később megtudta ezt, és emiatt pert indítottak ellene, de két ízben is elveszítették a pert. Az amerikai bíróság kimondta, hogy életmentésre senki sem kötelezhető. Mai világunkban azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre individualistábbak, és egyre inkább önmagukba zárkóznak.

Székely János a francia iskolákban a napokban bevezetett törvényt is említette, miszerint hivatalosan az apa vagy anya szót nem lehet kimondani, azért, hogy ne különböztessünk meg egy normál, illetve egy másfajta családot. 

New York államban törvénybe iktatták, hogy a magzat kilenc hónapos koráig lehet az abortuszt végrehajtani. A vita során voltak olyan képviselők, akik azt is javasolták, hogy miért állunk meg itt, az újszülött öntudatlan, legyen tehát lehetséges még szüléskor is végrehajtani az abortuszt.

Ezzek kapcsolatban Székely János püspök megosztotta egy fiatal doktornő történetét. Az orvos a kórház folyosóján meglátott egy áldott állapotban levő fiatalasszonyt, aki láthatóan nagyon kétségbe volt esve. Megkérdezte, hogy miben segíthet. A fiatalasszony elmondta, sokat vitáznak a férjével, eléggé szegények, és úgy gondolja, el kell vetetni a gyermeket. A doktornő próbálta bátorítani, erősíteni a fiatalasszonyt. A nő elment, majd hónapok múlva egyszer csak kopogtatott a doktornő ajtaján. Kérte, jöjjön ki a folyosóra, ahol egy babakocsiban a kislánya feküdt. Boldogan mondta az asszony, hogy hála Istennek, világra hozta gyermekét. Az asszony odahajolt a kislányához, és azt mondta neki: nézd, ő a te második édesanyád — és rámutatott a doktornőre.

A püspök a fenti történetekkel arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy egyre inkább önzővé válik a világ. Hangsúlyozta, hogy a Cursillo pontosan az ellenkezőjéért küzd, hiszen e lelkiségi mozgalomban azon van a hangsúly, hogy felelős vagyok a másik emberért. Az Isten apostolnak, testvérnek és barátnak akar küldeni bennünket.

A Cursillo alapirodalmában Eduardo Bonin is azt hangsúlyozza, hogy mindenekelőtt egy jó barátokból álló, keresztény közösség vagyunk, illetve szellemi műhely, ahogyan Bonin szerette hívni. Az a feladata a közösségnek, a nemzeti titkárságnak, hogy pezsdítse, erősítse, vezesse az országban meglevő Cursillo mozgalmat.

A főpásztor lelkivezetőként felvázolta a Cursillo jelenlegi helyzetét, összefoglalta a Nemzeti Titkárság elmúlt négy évi munkájának eredményét. Nagy öröm – mondta –, hogy fiatal, de életerős cursillós közösségek jöttek létre az elmúlt időszakban. Új színfolt a börtöncursillo, a cigánycursillo elindulása is. Megfogalmazta, hogy az európai országok cursillói között a magyar mozgalom nagy megbecsülésnek örvend, hiszen felkértek bennünket a 2020-as európai ultreya megrendezésére. Ebben az évben lesz Budapesten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus is.

A Nemzeti Titkárság világi elnöke, Fabók Györgyné Ildikó is beszámolt az elmúlt időszakról. Rövid összefoglalót adott a Cursillo magyarországi elterjedéséről, valamint a Nemzeti Titkárság megalakulásáról. Felsorolta az előző négy évben elvégzett feladatokat. Kilenc titkárság munkájának köszönhetően vannak az országban cursillók és ultreyák. Minden évben két alkalommal az Állandó Tanács is ülésezett, és évente egyszer a Nemzeti Titkárság összehívta közös értekezletre az egyházmegyék képviselőit. Minden évben rendeztek országos ultreyát, s a két országos ultreya közötti időszaknak volt mindig egy tematikája. Így lett az utócursillo, előcursillo, apostolság és közösség éve. A tematikák megvalósítása segítette az egyházmegyékben folyó cursillós munkát. A témák azért kerültek középpontba, mert a keresztény ember küldetése, az evangelizáció így nagyobb hangsúlyt kapott a közösségek életében.

Az értekezlet ezt követően választással folytatódott. Az országos lelkivezetői tisztségre újból Székely János megyéspüspököt szavazták meg a résztvevők, amelyet a Nemzeti Titkárság megerősített. Világi vezetőnek Várdai Juditot találták alkalmasnak a választók. Az Állandó Tanács tagjaira voksoltak ezután: az operatív lelkivezető Szűcs Imre atya, a nemzetközi ügyek felelőse Csibi Tamás lett. Rajtuk kívül Palya János verbita pap, Debreceni Csaba, Pálfi Péter, Vidra Árpád és Hamar Lászlóné került be a testületbe.

Ezt követően a Cursillo nemzetközi ügyeiről és az európai ultreya szervezésével kapcsolatban egyeztettek a jelenlévők.

Forrás: Zsirosné Seres Judit/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Baksay Gábor

Magyar Kurír