Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindszenty-ösztöndíjakat alapított a Szombathelyi Egyházmegye

Sajtótájékoztató2019. március 29-én sajtótájékoztatón jelentette be a Szombathelyi Egyházmegye, hogy megkezdte működését a Mindszenty József Alapítvány, és egyúttal meghirdették a Mindszenty-ösztöndíjakat. A tájékoztatón szó esett arról is, hogy a Mária Út Közhasznú Egyesület szervezésében, Székely János megyéspüspök lelkivezetésével zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére. 

Mindszenty ÖsztöndíjMindszenty József sokat tett a legszegényebbekért, nemcsak mint zalaegerszegi plébános, hanem később már mint magas rangú egyházi vezető, kezdte a sajtótájékoztatót Székely János megyéspüspök. Jó példa magatartására, hogy az esztergomi érseki palota felújítása helyett az éhező emberek megsegítésére kért, kapott pénzt. 

Zalaegerszegen a szerdai napja mindig a szegényeké volt. Ekkor saját maga fogadta a szegény sorsú embereket, meghallgatta őket és valamilyen módon mindig segítettek is rajtuk. Sokat adott, még a saját személyes vagyontárgyaiból is. 

Mindszenty ÖsztöndíjDecember 24-én este adományokkal megpakolt szekeret küldött körbe a városban élő szegényeknek, és ő maga is meglátogatta a rászoruló családokat. A Zalaegerszegi Plébánia minden évben 35  szegény sorsú diák taníttatását vállalta. Ezek a gondolatok vezették a Szombathelyi Egyházmegyét, amikor létrehozta az alapítványt illetve meghirdette az ösztöndíjakat. Meggyőződésem, hogy a szegénységből való kitörésnek a legfőbb útja a tanulás, mondta Székely János. A szegénység gyakran újratermelődik. Ma kb. 700.000 ember tartozik a leginkább leszakadó réteghez, köztük sok roma. Gyakran ezek a családok nemzedékek óta küzdenek a nyomorral. Ebben a legfőbb segítség, hogy a gyerekek elkezdenek tanulni. És ebben szeretne az egyházmegye segíteni.

Az ösztöndíjak anyagi forrását nemcsak az egyházmegye támogatása jelenti, hanem várják magánszemélyek, vállalkozások felajánlását is, mondta Székely János, hangsúlyozva: bízik abban, hogy sokan magukénak érzik a kezdeményezést és szeretnének segíteni a legszegényebbeken. Az anyagi támogatást az alábbi bankszámlaszámra várja az egyházmegye:

A Mindszenty József Alapítvány számlaszáma: 11747006-27251027 (OTP bankszámla)  

Mindszenty ÖsztöndíjA segítés nagy erőforrás egy küzdeni akaró ember számára. Erről szólt Gomány Csaba, roma jogász hallgató tanúságtétele is, amelyet felolvastak a sajtótájékoztatón megjelenteknek.

A pályázat részleteiről Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója beszélt.  Kiemelte: az alapítvány két pályázatot hirdet tanulmányi ösztöndíjak elnyerésére a 2019/20-as tanévre. Az egyik az általános és középiskolások számára kiírt Mindszenty Köznevelési Ösztöndíj. A másik pedig a főiskolákon, egyetemeken tanulóknak kiírt Mindszenty Felsőoktatási Ösztöndíj. 

A két ösztöndíjban közös, hogy elnyerésükre a Szombathelyi Egyházmegye területén állandó lakcímmel rendelkező diákok nyújthatnak be pályázatokat; a családban az egy főre jutó nettó jövedelem max. 60.000 ft lehet; a támogatás összege 5-20.000 ft/fő/hó lehet; a Mindszenty Alapítvány kuratórium 10 hónapra – szeptembertől júniusig – ítéli oda az ösztöndíjakat; az alapítvány kuratóriuma félévente értékeli és dönt a pályázatokról. Fontos, hogy a pályázóknak beszámolót is kell készíteniük majd.  

Pályázati feltételekről részletesen tájékozódhatnak egyházmegyénk honlapján a Mindszenty József Alapítvány menüpontban, ahonnan a pályázati űrlapokat is letölthetik. Ide kattintva közvetlenül is elérhető.


Mindszenty ÖsztöndíjA sajtótájékoztató második felében a Mária Út Közhasznú Egyesület által Ferenc pápa június 1-i, csíksomlyói szentmiséjére szervezett zarándoklatról esett szó. A hívek vonattal utazhatnak a pápai szentmisére, a lelkivezetést Székely János vállalta. A megyéspüspök kiemelte: a magyarság számára nagy öröm az a gesztus, amit Ferenc pápa tesz azzal, hogy ellátogat az ősi búcsújáróhelyre és itt is mutat be szentmisét. Kitért tájékoztatójában a vonatokon zajló lelki élményekre: lehetőség van nemcsak éneklésre és imádkozásra, hanem gyónásra is. A hangosításnak köszönhetően olyan a vonat mint egy mozgó kápolna, mondta Székely János. 

Bodor Gergely, a Mária Út Egyesület projektvezetője a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 2019-ben a Mária Út kiemelt figyelmet fordít a szervezett zarándoklatok továbbfejlesztésére, immár utazás-szervezői együttműködéssel szolgálja a zarándokokat.  

Kiemelkedik az utak közül a csíksomlyói pápa látogatásra szervezett zarándokvonat. A lelki program keretében lesz lehetőség elmélkedésre, elcsendesedésre, szentgyónásra is. Az zarándokvonat partnere a Mária Rádió, amely helyi stúdióval emeli az utazás színvonalát.                                             

Mindszenty ÖsztöndíjA zarándokvonat 2019. május 31-én - pénteken - 16.40-kor indul Budapest, Keleti pályaudvarról, másnap reggel 07.45 érkezik Csíkszeredába. A Nyeregben rendezendő szentmisére közösen vonulnak a zarándokok. A zarándokvonat Csíkszeredából június 1-én 19:19-kor indul vissza és a tervek szerint június 2-án, reggel 8.10-kor érkezik vissza Budapestre, a Keleti pályaudvarra. 

A vonat Szolnokon 18:02 és Püspökládányban 19:07 áll meg, itt lehetőség nyílik a csatlakozásra. 

Az érdeklődök számára a www.mariaut.hu oldalon nyújtanak bővebb tájékoztatást erről a  zarándoklatról. 

A sajtótájékoztatón közreműködött Rozina Róbert, a Művészeti Szakközépiskola diákja, a Brenner Kollégium lakója harsonán. Verset szavalt Mátyás Bianka, a Premontrei Gimnázium diákja, a Brenner Kollégium lakója, aki Csehmindszenten született.