Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Diák lelkinap a Premontrei Gimnáziumban

Diák lelkinapÁprilis 12-én, pénteken diák lelkinapot tartottak a Premontrei Gimnáziumban, melynek vendégelőadója dr. Perger Gyula atya, toronyi plébános, a szombathelyi Szily János Egyházmegyei Gyűjteményi Központ és Látogatóközpont igazgatója volt. Előadásában Mindszenty József életéről és boldoggá avatási eljárásáról beszélt a diákságnak.

Diák lelkinapE téma két okból kifolyólag is különösen aktuális. Egyrészt a közeljövőben várható Mindszenty József boldoggá avatása, hiszen Ferenc pápa 2019. február 12-én jóváhagyta a bíboros bizonyított életszentségét elismerő dekrétumot. Másrészt pedig, bár ezt kevésbé szokás tudni, de 1903–1911 között ő is gimnáziumunk tanulója volt, és egyházi pályája is Szombathelyről indult.

 

Diák lelkinapPerger atya szuggesztív előadásában nyomon követhettük Mindszenty József élettörténetét, megpróbáltatásait a nyilasok, majd a kommunisták börtöneiben, és annak a 14 évnek a lelki vívódásait is, amely alatt a budapesti amerikai követség „foglyaként” nem léphetett ki az épületből. Nem véletlenül nevezik őt tisztelői „fehér vértanúnak”, aki élete harmadát fogságban töltötte, hitéért és magyarságáért szenvedett.

 

Diák lelkinapA diákok az előadást követően megtekintették „Az ólomkapu” című dokumentumfilmet, mely szintén Mindszenty Józsefről, az ő időskori tevékenységéről, hazájától való elszakítottságáról szólt. Ezalatt az atyák szentgyónásra biztosítottak lehetőséget. A lelkinapot közös szentmise zárta a Székesegyházban, ahol szentbeszédében Szár Gyula Gergely iskolalelkész atya Húsvét ünnepének titkáról és a Jézus melletti szilárd döntésünk fontosságáról beszélt.

 

A program végeztével mindenki vidáman és remélhetőleg lelkiekben is felvértezve indulhatott haza a húsvéti szünetre, és a bőven három hónapos tanulmányi idő után egy kiadós pihenésre.

 

Hancz G. Tamás OPraem, tanár