Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az emberiség őrzői, Isten zarándokai a papok - Olajszentelési szentmise a Székesegyházban

Olajszentelési szentmise2019. április 18-án, nagycsütörtökön délelőtt az egyházmegye papságával közösen mutatott be szentmisét Székely János megyéspüspök a Székesegyházban. 

Olajszentelési szentmiseNagycsütörtök délelőtt az olajszentelési szentmise vezeti be a hívőket a szent három nap ünneplésébe. A szentmise alatt kerül sor a keresztelendők (katekumenek) és a betegek olajának, valamint a – keresztség, bérmálás, egyházi rend kiszolgáltatásakor, illetve templomszenteléskor használatos – krizma megszentelésére. A püspök együtt misézik az egyházmegye papságával, akik megújítják a szenteléskor tett ígéreteiket.

A papsághoz szólva Székely János megyéspüspök kiemelte: akárcsak Izajás prófétát, a papot is élete egy pontján Isten megérintette. És nem keveset kért, hanem azt, hogy mindent neki adjanak.  

Olajszentelési szentmiseIsten megerősítette Izajás prófétát, hogy hirdesse az Örömhírt. Mi volt ez? Az, hogy Isten ígérete beteljesedik. Ő megszabadítja népét és a világot. És ezt az Örömhírt kiálltja világgá a próféta. A papság igehirdetése nem szavakból áll, hanem a körülöttük megszülető evangéliumból. Egy pap legszebb igehirdetése egy élő plébánia, szeretetben újjászülető családok, a hit és a szeret gyümölcsei, amelyek emberi életekben születnek. 

A pap küldetése szól a megtört szívű emberekhez, hogy megmutassák nekik a teljességet, azt ami ezen a földi léten túl van, létezik. mondta Székely János. 

A pap feladata, hogy hirdesse az Úr kegyelmének esztendejét, amikor a zsarnok kezéből az Isten a Földet újra magához veszi, majd igazságban szétosztja a népek között. Ez az a pillanat, amikor Isten ország itt a Földön kivirágzik. 

Olajszentelési szentmiseA pap küldetés létfontosságú a világ számára, hangsúlyozta Székely János. A pap puszta létével hirdeti, hogy Isten létezik, Isten valóság. Egy ember szívét képes betölteni, megragadni. Ezért a gonosznak a legfőbb ellensége, amit ki akar irtani az a papság. Ezért támadja hatalmas erővel, mer. 

Ha eltűnik a világunkból Isten, HA csak egy szűk kisebbségnek a magánvéleményévé zsugorodik össze, egy érzelmi, jámbor hagyománnyá, és nem lesz a történelmünket meghatározó ténnyé, akkor lassan eltűnik az emberi lét igazi oka, célja, távlata. Szent II. János Pál mondta: ha eltűnik az Isten a világból, akkor hamar eltűnik az ember is. A pap az emberiség őre, az Isten zarándoka itt a Földön. 

 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt. 

https://www.youtube.com/embed/Spjntx5EcYM 

Papi ígéretek megújítása

https://www.youtube.com/embed/KolF6h8JRyw 

Olajszentelés

https://www.youtube.com/embed/9V3nBo8NqkY