Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Püspöki szentmise a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási intézetben

Püspöki szentmise a börtönbenÁprilis 15-én, Nagyhétfőn ismét a Zala Megyei Bv. Intézet vendége volt Dr. Székely János, szombathelyi megyéspüspök, aki Gyöngyös Balázs börtönlelkésszel együtt celebrált szentmisét a fogvatartottaknak.

Prédikációjában kiemelte: "nincs az a véglegesen elrontott élet, nincs az a mélység, ahonnan ne lehetne felállni, újrakezdeni. Ehhez az erőt Istentől, a Szent Kereszten meghalt Jézus Krisztustól kapjuk. Az Isten egyszülött Fiát áldozta értünk, mindannyiunkért." 

Saját, személyes élményein keresztül és tanító jellegű történetek segítségével mindannyiunk szívét megmozgatta.

Püspök atya a püspöki karon belül a cigánypasztorációs bizottság vezetője, ezért a szentmise után egy vetített képes előadást is tartott a romák származásáról, kultúrájukról (zászló, himnusz, ének, tánc), hazai népesség eloszlásukról.

Püspöki szentmise a börtönbenDöbbenetes adatok segítségével ecsetelte, hogy a rendszerváltás után hogyan csökkent a munkára való hajlandóság és nőtt az elszegényedés. Szomorúságának adott hangot, hogy sok munkaadó a cigányoktól vált meg legelőször. Ugyanakkor pozitív példaként emlegette egy barátját, aki Nyugat-Magyarországon rengeteg cigány embernek adott munkát, köztük börtönből szabadultaknak is. Felajánlotta a jelenlevőknek, ha szabadulásuk után megkeresik őt, segít a barátjával felvenni a kapcsolatot. Kiemelte, hogy a cigányság egyetlen reménye és felemelkedési lehetősége Krisztus.

Köszönjük püspök atyának, hogy jelenlétével, tanításával és személyes élményeivel segítette húsvéti készületünket!

Cikk: Gyöngyös Balázs plébános, börtönlelkész tudósítása nyomán

Fotók: ZMBVI