Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szólj be a papnak! - Tavasszal utoljára

Szólj be a papnak!A Szólj be a papnak! c. programsorozat szombathelyi csapata (Martineum Felnőttképző Akadémia) idei tanév utolsó alkalmára hirdetett estét 2019. április 24-én, este hét órai kezdettel. A helyszínt a Frei Kávézó szolgáltatta, akik finom italkülönlegességekkel várták a vendégeket.

Szólj be a papnak!A kb. 40-50 főt számláló közönség – utolsó alkalomra tekintettel – egy könnyedebb témában kérdezhették és hallgathatták a meghívott előadókat, amely a „papok titkos élete” címet viselte. A fő kérdés így hangzott: „Mit csinál a pap, amikor nincs szolgálatban?”.

A három meghívott beszélgetőpartner pedig Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, Jakab Bálint református lelkész és Csány Péter szalézi szerzetes volt. Szuper hangulatot és vidám perceket szolgáltattak a hallgatóságnak.

A beszélgetés során nagyon sok kisebb-nagyobb témák és kérdések felmerültek, mint például a lelkészek hobbijai, kikapcsolódási formáik, azoknak feltöltődés lehetőségeik és nem mellesleg azon formájuk, hogy miként is lehet megtalálni bennük az Istent.
Előkerült még a lelkészeknek a saját családjukban való papi lét, tehát miként tudnak inkább családapaként viselkedni, mint papként. Felmerült az is ezen gondolatban, hogy milyen lehet lelkész gyermekének lenni, hogy mennyire élhetik meg nehézségként vagy inkább előnyként.
Előkerült a közélet gondolata is, hogy mennyire feladata a lelkésznek a templomon kívül, a község, falu, város tekintetében képviseltetni magát és saját gondolatait.
Ugyancsak szóba került a megszentelt idő kérdése is, hiszen a lelkész is ember, ezért a szabadidő felhasználása is fontos momentum lehet a mindennapjaiban. Hiszen a pásztoroknak mindig résen kell lenniük a bárányok tevékenységére.
És nem utolsósorban a kedvenc filmek, tv-csatornák és ételek kérdése is felvetődött, amelyre remek és frappáns válaszokat hallhatott a közönség.
És utolsó alkalmon előkerült az is, hogy a „beszólások” milyen személyiségformálók tudnak lenni az ember civil és papi életében egyaránt. Csupán az a feladat, hogy jól kell „beszólni”.

Az eseménysorozat tehát ezzel az alkalommal most lezárult, azonban ősztől minden bizonnyal folytatódik majd és minden kedves érdeklődőt bíztatunk, hogy jöjjenek és látogassanak el ezekre az alkalmakra és „szóljanak be”, faggassák a meghívottakat kérdéseikkel.

Aki esetleg kíváncsi lenne az előző alkalmakra is, megtekintheti a Szólj be a papnak! fő Facebook-oldalán, ahol a videók között megtalálhatja a felvételeket, s visszanézhetők utólag is.

Folytatás ősszel!

Szöveg és fotó: Zanati Márió