Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

30 éves Jubileumi Szent György-cserkészhétvége

CserkészetA Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-magyarországi Kerülete április 26-28-án jubileumi cserkészhétvégével emlékezett meg a 30 évvel ezelőtti első, szabad, nyilvános magyarországi cserkészfogadalom-tételről.

Cserkészet1989. április 30-án, vasárnap, zuhogó esőben zajlott le az újjáalakult magyar cserkészmozgalom első nagyszabású ünnepsége. Több száz öregcserkész részvételével, Nagy Károly nemesgulácsi plébános szervezésében Hegymagason, a Szent György-hegy oldalában lévő Lengyel-kápolna előtt szabadtéri mise keretében 130 magyar fiatal tett cserkészfogadalmat.

Harminc év múltán a nyugat-magyarországi cserkészek (Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből) 16 csapatból 350 fővel három napos rendezvénnyel ünnepeltek. Az ünnepség bázisa Balatongyörök volt, ahol egy ifjúsági szálláson szálltak meg. 

Péntek este nagyszabású tábortűzzel nyitották meg az eseménysorozatot. Szombaton délelőtt korosztályonként több program közül választhattak a résztvevők. A tapolcai Tavas-barlang, a Csodabogyós-barlang, a szigligeti vár, az eredicsi Afrika Múzeum, balatoni kenuzás, lézer tag-párbaj várta a cserkészeket. Délután nagyszabású hadijáték (számháború) zajlott Balatongyörökön. Este kiscserkészeknek sárkányvadászat, a nagyobbaknak esti várharc és karaoke volt. De volt lehetőség múltidézésre fiatalnak és öregnek a 30 évvel ezelőtti események kapcsán, valamint voltak kézműves programok is a legkisebbeknek.

CserkészetVasárnap az ünnepségsorozat zárásaként a 350 cserkész kiegészült még közel száz, csak az ünnepi szentmisére érkező cserkésszel. A hegymagasi ünnepi körmenethez csatlakozva, a tavaszi szélben lobogó csapatzászlókkal, verőfényes napsütésben vonultunk fel a Szent György-hegy oldalába imádkozva és énekelve. Itt a Lengyel-kápolnánál, ahogy 30 évvel ezelőtt is, most is Nagy Károly atya, jelenleg veszprémi apátkanonok plébános celebrálta az ünnepi szentmisét.

A szentmise után került sor egy cserkész kopjafa megáldására, majd kiscserkész-ígérettétel és cserkész-fogadalomtétel következett. A jelenlevő cserkészek pedig megújították kiscserkész ígéretüket, valamint cserkész- és tiszti fogadalmukat. A fogadalomtételen beszélt a keszthelyi csapat volt parancsnoka, aki 30 éve ezen a helyen tett fiatalként fogadalmat.

Köszönet a szervezőknek, különösen Harkay Péter cserkésztisztnek, aki ötletadója és lelkes szervezője volt a hétvégének!

 

szöveg: Nagylaki András, kerületi ügyvezető elnök

fotók: MCSSZ III. Kerület médiastáb; Nagylaki András