Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

ULTRABALATON 2019 — A szombathelyi Premontrei Gimnázium csapata is képviseltette magát

UltrabalatonA szombathelyi Premontrei Gimnázium csapata is képviseltette magát a hétvégi Ultrabalaton versenyen.

UltrabalatonMagyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye az Ultrabalaton, amely 2019-ben 13. alkalommal rajtolt el. A Balatont megkerülő 221 kilométeres verseny egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenye, ahol intézményünk 12 fős csapattal vett részt. A több mint 10000 nevező, alig húsz perc alatt (2018.10.13-án) teljesen betöltötte a meghirdetett keretszámot. A szerencsének köszönhetően bekerültünk az indulók közé. A Balatonfüredről kezdődő 49 szakaszból álló pályát, 32 órás szintidőn belül kellett teljesíteni a versenyzőknek. A nevezést követő téli időszak a felkészülés, a tervezés, a szponzorok keresésével telt. Támogatóink segítségével sikerült egységes csapatmezt vásárolnunk, amely tovább erősítette, a már formálódó csapatunkat. Kiemelt támogatók: Birkás Pálinka Kft, Cont-Eco Kft, Csepregi Pékség, Trend Optika, Vasivíz Zrt. Diákjaink szülei nemcsak anyagi támogatást adtak a rendezvényhez, hanem a szervezésben is kivették a részüket.

A versenyt május 11-én 11:41-kor kezdtük meg, Varga Richárd gyors lépteivel. Ezután kezdetét vette a számolgatás, a logisztika, ki, mikor, hova menjen. A sofőrjeink Benkő István és Gyetvay Gábor kitettek magukért, akiket kollégám Vereb Dér Ferenc segített. Sokszor emberpróbáló, saját korlátokat feszegető szakaszokat tudtunk magunk mögött a szeles, párás, napos, zivataros időben. A váltópontokra mindig csoportosan mentünk, ahol ünnepeltük az előző távot teljesítőt, és felkészítettük mentálisan is a következő szakaszt végigrohanó futónkat. Mivel az előző hetek időjárásának köszönhetően a Balaton vízhőmérséklete alaposan lehűlt, így a frissítési, komfortérzetet javító tisztálkodási problémánkat a Keszthelyen működő, Premontrei Szakgimnázium segítségével oldottuk meg, köszönet érte.

Néhány emlékezetes pillanat: az első váltás Aszófőn, a legmeredekebb Pécsely-Vászoly szakasz, amit Fanni vállalt be. Balatonakali, ahol először találkozott a két buszba lévő nagy csapat, ejtőzés az ábrahámhegyi strandon. A Varga Pincészeten való átfutás, a leghosszabb szakasz Badacsonytördemic és Balatongyörök között, Gyenesdiáson Kőváriné Mariann igazgatóhelyettes asszony nagy tálca palacsintája, a fenékpusztai limonádéparti.

Ezután kezdetét vette a déli part végtelennek tűnő, fogyni nem akaró szakasza. Lassan alkonyodott, ezért szükségünk volt a láthatósági mellény, fejlámpa használatára. Ahogy beesteledett, úgy rajzolódtak ki az apró települések fényei, kijelölve a magyar tenger partvonalát. A környék csendesedett, de a váltópontok mindig megteltek élettel. Balatonszemes magasságában megérkezett a végzősök szurkolócsapata is, akik hosszan követtek bennünk. A sötétben mindenki egy-egy rövidebb-hosszabb etap teljesítésével járult hozzá, hogy ez az éjszaka kimondottan rövid legyen. Félálomba a hideg időben elindulni, csak a csapattársak, a helyszínen és a facebook segítségével szurkoló barátok buzdítására tudtunk. Az éjszaka derekán elég sűrűn láttunk villámokat, tudtuk, hogy ennek nem lesz jó vége. Siófokon aztán meg is érkezett az égi áldás, sajnos nem a csendes fajtából. A legsötétebb szakaszokon Balatonfűzfőig felhőszakadásban, szélviharban futottunk. Itt az adott újabb erőt, hogy a kétszázadik megtett kilométert is átléptük, és szép lassan visszaszámoltunk. Az utolsó nagy emelkedő még Balatonfüred előtt okozott néhány izzadságcseppet, a hajnali 6-8 fokban. Végül eljött finis, ahol a csapat buzdítására, Pásti Fanni tartotta chipünket, az utolsó időmérő ponthoz. A 221 kilométert 17 óra 49 perc 26 másodperc alatt teljesítettük. A versenyt május 12-én 5 óra 31 perckor fejeztük be. A befutófolyosóban elkészültek a búcsúképek is, amely fotók mindenkit az átélt élményekre emlékeztetnek.

A szombathelyi Premontrei Gimnázium csapata: Beke Bálint, Czuczi Robin, Farkas Attila, Kiss Csongor, Kiss Levente, Kovács Levente, Nagy Gábor, Pásti Fanni, Sárvári Tamás, Szilvás Ákos, Takács Dominik, Varga Richárd.

Szerencsére csapatunknak sikerült nemcsak száguldó cirkusz módjára végigrohannia 221 kilométert, hanem egy hosszabb futótáv alatt, az éjszaka homályába merengve nézni a csillagokat, a Balaton hullámait, amint azok a parti köveknek verődnek. Az UB hatalmas közösségi élményt jelentett a versenyzőknek, kísérőknek egyaránt. A közösségi oldal és a digitalizált világ segítségével sokan követtek bennünk nyomon, amely a barátságokat szorosabbá kovácsolta. A többi futóban, akikkel a verseny alatt találkoztunk, mind együttműködő, pozitív energiát sugárzó, sportot szerető embertársra találtunk.

            A hivatalos végeredmény a http://checkpointsystem.hu/event/2019-ultrabalaton-csapat/live oldalra hamar felkerült. A Premontrei csapat a kategóriáján belül induló 688 csapat közül az előkelő 20. helyet szerezte meg, míg az összes 1500 induló csapat közül az 52. helyen végzett. A sportesemény újra bebizonyította, hogy a Premósok nemcsak egy oktatási intézmény diákjai, hanem egy nagyszerű közösség, egy társukért aggódó nagy család tagjai.

Farkas Attila

tanár