Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Országos horvát zarándoklat Nardán

Horvát zarándoklatHúsvét 5. vasárnapján, május 19-én rendezte meg az Országos Horvát Önkormányzat az idei országos horvát zarándoklatukat Nardára. Több, mint ezer zarándok érkezett Magyarország horvátok lakta részeiből a kis vas megyei községbe.

Horvát zarándoklatAmi ugyan nem búcsújáró helynek számít szemben Máriagyűddel, Hercegszántóval, vagy éppen Homokkomárommal, ahol a korábbi években voltak a horvát zarándoklatok. Mégis, mivel a szentpéterfai nemzetiségi plébánia horvát falvai, Narda vezetésével kapták meg
egy évre a Mariazell-i Vándor Szűzanya szobrát, így esett e gradistyei horvát településre a választása az Országos Horvát Önkormányzatnak.

Horvát zarándoklatA helyiek nagy buzgósággal készültek a nagy napra. Várakozáson felül, több mint ezren érkeztek vasárnap Nardára, nemcsak belföldről, hanem a szomszédos Ausztria horvát községeiből és Szlovákiából, valamint a horvátországi testvértelepülésről Muraszerdahelyről is. Kőszegről gyalogos zarándokok is útra keltek. Az eseményen részt vett Horvátország magyarországi nagykövete Mladen Andrlić úr is.

 

Horvát zarándoklatAz ünnepi, horvát nyelvű szentmisét, amit a plébániaudvaron felállított rendezvénysátorban tartottak, a kópházi származású Mogyorosi Márk Ányos bencés szerzetes celebrálta, szentbeszédében kitért arra, hogy Mária palástja hozta egybe a horvátokat ma Nardára, és az evangéliumban megfogalmazott jézusi szavakat: „úgy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket", azt mindig a jelenben, az adott pillanatban, az adott napon igyekezzünk megélni. A szentmisén a zenei szolgálatot a gradistyei horvátokat tömörítő, eisenstadti egyházmegye által létrehívott Pax et Bonum 150 fős kórusa biztosította. A kórus tagjai különböző horvát településeken próbálnak hétről-hétre. A szentmise persely adományát a helyi, nardai horvát nemzetiségű óvoda újbóli megnyitásához szükséges költségekhez ajánlották fel.

Horvát zarándoklatA szentmisét követően ebéddel, finom süteményekkel és kultúrműsorral, tamburazenével, tánccal kedveskedtek az ide érkezőknek. A zarándokok elcsendesedésre, imádságra betérhettek a község templomába, ahol a Vándor Szűzanya közbenjárásáért is fohászkodhattak. A helyiek példaértékű összefogását, a rendezvény lebonyolítását sokan megdicsérték.