Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Könyv a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániáról és plébániatemplomról

Zalaegerszegi füzetek2019. június 5-én mutatták be Zalaegerszegen a város jelképének számító Mária Magdolna-templomról és a plébániáról szóló kötetet. Cselenkó Borbála, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár munkatársa a szerzője. 

Zalaegerszegi füzetekA kiadvány a Zalaegerszegi Füzetek sorozat részeként jelent meg. Mint Gyimesi Endre, Zalaegerszeg volt polgármester és a Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány elnöke elmondta: 40 éve indult a sorozat. Célja pedig, hogy a megyeszékhely történetét bemutassa, a fehér foltokat eltüntesse. Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte: a város vezetése fontosnak tartja a múlt feltárást, ezért is támogatja évről évre meghatározott összeggel az ilyen irányú kutatásokat, kiadványok megjelentetését. Stróber László, a Mária Magdolna Plébánia jelenlegi vezetője pedig arra biztatta a szerzőt, hogy az olai templom történetét, a jelenleg még kézirat formájában meglévő anyagok segítségével, is dolgozza fel.  

Zalaegerszegi füzetekA kötet szerzője Cselenkó Borbála, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár munkatársa, aki régóta foglalkozik az egyházmegye zalai vonatkozású témáival.  A Zalaegerszegi Füzetek sorozatban ez már a harmadik kötete. 

A könyvben a szerző tárgyalja a plébánia történetét az első írásos említésektől; bemutatja a jelenlegi templom építését; megismerteti az olvasókkal a plébánia lelkipásztorait és tevékenységüket; de a megyeszékhely hitéletéről is találunk érdekes történeteket. 

Zalaegerszegi füzetekA szerzővel és dr. Kulcsár Bálint szerkesztővel (Zala Megyei Levéltár)  Kiss Gábor, a Deák Ferenc Könyvtár igazgatója beszélgetett a kötet születéséről, a kutatás szempontjairól és további tervekről.