Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

II. Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozó Nardán

Nemzetiségi Találkozó2019. június 8-án Nardán tartották a II. Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozót. Együtt ünnepeltek a horvát, szlovén, német nemzetiségűek.



Nemzetiségi TalálkozóA tavalyi évben első alkalommal meghirdetett találkozó kedvező visszhangra talált a nemzetiségek körében, így nem maradt el a folytatás sem. Idén egy többségében horvátok lakta településen Nardán ünnepeltek az egyházmegye nemzetiségei. Mint Glavanics Krisztina polgármester a martinus.hu-nak elmondta: a Nardán és a környező falvakban élő horvátok a kommunista időben is megőrizték nyelvüket, vallásukat. Ragaszkodtak az őseik által rájuk hagyott értékekre és a mostani generáció is igyekszik a nyelvet és a hitet megtartani, továbbadni. 

Az eseményt jelenlétével erősítette Mladen Andrlić horvát és Dr. Robert Kokalj szlovén nagykövet, akik a szentmise elején pár szóval köszöntötték is az egybegyűlteket. 


Nemzetiségi TalálkozóSzentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: a nagy birodalmak mindig féltek a nemzeti kisebbségektől, el akarták, el akarják őket pusztítani. Isten terve nem a nemzetek összekeverése, nem az identitások eltüntetése. Isten terve az amit Pünkösdkor látunk: amikor a sok nyelvű emberiség a maga nyelvén hallja az Isten igéjét, a sok nyelvből egy szeretetben, tiszteletben együtt élő család lesz. Szent II. János Pál pápát idézte, aki azt mondta: a nemzetiségek nem mesterséges képződmények, hanem az emberi természetből fakadnak. Isten ajándéka az anyanyelv, a kultúra, az őseink, hagyományaink. Isten teremtette az embert ilyennek. Az ember társaslény és történelmi lény is egyben. Az őseink vállán állunk: rajtuk keresztül kapjuk a nyelvünket, kultúránkat. Ezeken keresztül tudjuk emberségünket kibontakoztatni. Éppen ezért a hazánk iránti szeretet a katolikustanítás szerint a 4. parancsolathoz tartozik: a szüleink iránti tisztelethez. A Szombathelyi Egyházmegyének kincsei a horvát, német, szlovén ajkú települések, mondta Székely János. Ezek a legerősebben a múltjukhoz, hagyományaikhoz, hitükhöz ragaszkodó települések.
Nemzetiségi TalálkozóSzékely János megyéspüspök biztatta a megjelenteket, hogy továbbra is ragaszkodjanak a horvát, szlovén, német nyelvhez, valamint hitükhöz, és adják tovább ezt a kincsüket gyermekeiknek, unokáiknak.
Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt:

A szentmisét körmenet zárta. A nap további részében a nemzetiségek kulturális műsorokkal mutatták be kincseiket.