Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Felavatták a Brenner János parkot és a vértanú szobrát Csepelen

AvatásJúnius 12-én ünnepélyes keretek között felavatták a csepeli Széchenyi-iskola mellett kialakított Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot. Az eseményen részt vett Mádl Dalma, Brenner József nagyprépost, Borbély Lénárd polgármester, Wittner Mária, Csepel díszpolgára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, valamint Szeles Gábor jegyző. (www.magyarkurir.hu) 

Borbély Lénárd polgármester beszédében rámutatott, az önkormányzat az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy Csepelen ne csak a fizikai, de az erkölcsi és a szellemi tér is megújuljon.

„Jelképesnek tekinthető, hogy éppen ezen a helyen állíthatunk méltó emléket Brenner János atyának, akinek egyetlen bűne volt, hogy nagyon sokan szerették” – fogalmazott ünnepi beszédében Borbély Lénárd. – Fontos cél, hogy Csepel megújuljon, olyan hellyé váljon, amelyre valamennyien büszkék lehetünk. A nemrég megnyílt Rákóczi kert önmagáért beszél, most pedig a kerület egy újabb ékkövét, a Brenner János parkot adjuk át.

Wittner Mária, Csepel díszpolgára ünnepi beszédében kiemelte: különösen szép gesztus, hogy Boldog Brenner János tiszteletére szobrot állítanak és parkot neveznek el róla a kerületben. „Brenner János vértanúnak nem volt bűne, csakúgy, mint a többi atyának sem, akik a lelkek ápolása, az isteni szeretet mellett kötelezték el magukat. A kommunizmusban azonban bűnnek számított a szeretet. Aki a szeretet törvénye szerint él, nem követi el mindazokat a bűnöket, amelyek a tízparancsolatban vannak. Ha az isteni szeretetet magunkévá tesszük, akkor szebb és jobb lesz a világ, az ország” – hangsúlyozta Wittner Mária.

Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére felidézte Brenner Jánoshoz fűződő emlékeit, halálának körülményeit és megosztotta naplójának egy részletét is: „Az Istennél keresem egyedül a boldogságot, de tudom azt, hogy az Isten nem kíméli azokat, akik őt szeretik, hanem megpróbálja, de nagy hasznuk van belőle.”

Jánosnak az volt a jelmondata, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Igaza volt, mert nagyon megalázták, meggyalázták, de tavaly boldoggá avatták, és az Egyház fölmagasztalta – mondta Brenner József.

Az ünnepi beszédek után leleplezték Brenner János szobrát, melyet Lelkes Márk szobrászművész készített. Az alkotást és a parkot Brenner József áldotta meg, a résztvevők pedig a virágokkal és mécsesekkel róhatták le tiszteletüket a mártír pap előtt.