Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Diakónusszentelés a Székesegyházban

Diakónusszentelés2019. június 15-én diakónussá szentelte Bóka Balázs papnövendéket Székely János megyéspüspök a Székesegyházban. A jeles esemény egyben hálaadás is volt az egyházmegye papjaiért és különösen is azokért, akik idén ünneplik szentelésük jubileumát.



DiakónusszentelésMinden évben várva várt pillanat az egyházmegye életében a diakónus-és papszentelés. Az elmúlt években sajnos nem került erre sor, de kitartóan imádkozott egyházmegyénk új hivatásokért és a szemináriumokban tanuló papnövendékekért. Így érkeztünk el június 15-éhez, amikor Bóka Balázst diakónussá szentelte Székely János.

A megyéspüspök szentbeszédében - utalva az Apostolok Cselekedeteiben olvasott részre - kiemelte: akit a Szentlélek formál, indít azt az emberek felismerik. Felismerik, hogy ugyanattól az Istentől van aki az Ő szívüket is formálja. Megismerik a Pásztor hangját, az Istentől küldött hangját. Rátalálnak általa az Isten által adott békére, mondta Székely János.

Milyenné akar minket formálni a Szentlélek? - tette fel a kérdést a megyéspüspök. Az evangéliumban azt olvassuk, hogy az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem, hogy Ő szolgáljon. Így a Szentlélek is a szolga Krisztushoz, az önmagát odaadó Istenhez akar minket hasonlóvá formálni.
Szolgája lehetsz az igazságnak amikor a kereszt balga bölcsességét hirdeted; szolgálja lehetsz az embernek azzal, hogy meglátod bennük az Isten remekművét, akik tiszteletet érdemelnek. Önmagad odaadását, önzetlenséget, a szeretet útját keresd papi szolgálatodban, adta útravalóul Székely János.


Bóka Balázzsal a Martinus újságunk szerkesztői készítettek interjút, ezt külön bejegyzésben olvashatják.

Köszöntjük az egyházmegye jubiláns papjait.

Honti Imre atya szentelésének 65., Schneller János atya a 60., Tüske József atya az 50., Görbe László, Haller László, Horváth István Sándor és Schauermann János atyák a 25. évfordulójukat ünneplik az idén. Isten éltesse őket és tartsa meg szeretetében.