Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Állatkerti látogatások a trópusi hőségben

Állatkerti látogatásokA Nemzeti Tehetség Program, Természetvédelem „Zooról-zoora” (NTP-MTTD-18-0005) pályázatának keretében a Premontrei Gimnázium biológia tagozatos diákjai a tanév és egyben a pályázat zárásaként egy kétnapos tanulmányúton vettek részt június 11-12-én. Ennek keretében látogatást tettek a budapesti és a nyíregyházi állatkertben.

Állatkerti látogatásokKedden reggel indult a 15 fős kis csapat és a fővárosba érkezve már az elmúlt napokra jellemző hőségben kezdték meg túrájukat az állatkertben. A diákoknak különféle feladatokat kellett megoldaniuk a park „lakóihoz” kapcsolódó kérdésekkel. Ezeken keresztül a tanulók még jobban megismerhették a főemlősöket, többet tudhattak meg a nyílméregbékák mérgéről, de az egyes fajok veszélyeztetettségi szintjeit is alaposan megismerhették. Az állatkert bejárása kötetlen volt. Mindenkinek volt ideje kedvenc állatainak megfigyeléséhez. Rengeteg érdekességet tudhattunk meg a Varázshegy „gyomrában” lévő interaktív kiállító termekben, és akinek nem volt elég a kinti hőség az fokozhatta az „élményt” a pálmaház üvegfalai között. Számtalan ismerettel és élménnyel indultunk tovább a délutáni órákban Nyíregyházára, abban a reményben, hogy ott még több érdekes állattal találkozhatunk a következő napon.

Állatkerti látogatásokAz éjszaka az állatkert szomszédságában található turistaszálláson gyorsan eltelt. Akik nehezebben aludtak el azok hallgathatták az oroszlánfókák és a pávák éjjeli koncertjét. Reggel már nyitáskor megrohamoztuk az állatkertet, mert tudtuk, hogy a hatalmas területen elhelyezkedő park bejárása sok időt vesz igénybe. Nagyszerű döntés volt ezzel a helyszínnel zárni pályázati programunkat. Több mind 500 állatfajt csodálhattunk meg, köztük több olyannal találkozhattunk, amelyek hazánkban csak itt találhatóak meg. Különösen nagy sikere volt az afrikai elefánt és az ázsiai orrszarvú nemrég született „trónörököseinek”. De emellett „sétálhattunk” cápák között a zöld piramisban és mindenki nagy érdeklődéssel várta az oroszlánfókák bemutatóját is.

Valamennyien nagyszerű emlékekkel tértünk haza. Élményeinket fényképeken és videó felvételen is megörökítettük. Ősszel a legjobban sikerült állatportrékból, egy fotókiállítást szeretnénk majd tartani a gimnáziumban.

Szöveg és fotó: Kéri Péter, tanár