Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Jubiláns házaspárok találkozója

Jubiláns házaspárok köszöntése2019. június 22-én újra ünnepre gyűltek össze az egyházmegye jubiláns házaspárjai. Székely János megyéspüspök köszöntötte a házassági évfordulójukat ünneplőket.

Jubiláns házaspárok köszöntéseMinden évben nagy ünnep a jubiláns házaspárok köszöntése a Székesegyházban. Boldog, vidám arcok töltik meg a templomot. Székely János megyéspüspök kitartásra, egymás értékeinek meglátására biztatta a házasokat, hogy hosszú, boldog éveket töltsenek együtt.

Döntsetek ma újra a házastársatok mellett, mondjatok újra igent, válasszátok újra őt, biztatta szentbeszédében Székely János a jubiláns házaspárokat. Sokszor ezt nem olyan könnyű megtenni. Ahogy az évszakok is változnak, előfordul, hogy olyan a hangulat egy házasságban, mintha tél lenne. Mintha az élet, a szeretet meghalt volna, alig-alig fejeznek ki egymás iránt valami jót a házaspárok. Nem könnyű az igent újra kimondani, de ez a nap ezért van. Mondjátok ki az Istennek, hogy hálás vagyok, hogy őt adta társul. Szolgálni akarom a boldogságát,  hogy az élete kiteljesedjen. Ha valaki ezt a döntést újra megtudja hozni, akkor van remény, hogy a télből újra tavasz legyen, mondta a megyéspüspök.

Jubiláns házaspárok köszöntéseEzt a döntést meghozni sok mindent magával hoz. Pl. beismerem a hibáimat, bocsánatot kérek, tanulok belőlük.

Az igent kimondani azt is jelenti, hogy pozitívan gondolkodom és beszélek. Ha állandóan csak kritikák hangzanak el, akkor a család hangulata is negatív lesz. De ha van helye a dicséretnek, akkor a hangulat egészen más lesz. Írják fel a házastársak értékeit, kincseit, ajánlotta a megyéspüspök.

Dönteni az házastársam mellett azt is jelenti, hogy úgy szeretem a másikat, ahogy ő szereti. pl. meghallgatni a másikat, dicsérem. A szeretetet ki kell fejezni, mondta a megyéspüspök

Kimondani az igent a másiknak azt is jelenti, hogy támogatom őt a céljai elérésében.

Jubiláns házaspárok köszöntéseHa szeretnének újra tavaszt, nagyobb életet a házasságukban, akkor igent kell mondani egymásra és behívni az életükbe Istent. A gyerekkel vagy külön csak a házasok együtt lépjenek az Isten elé. Egy új dimenzió, ahol az emberi sérelmek fölé tudunk emelkedni és Istennel eggyé tudnak válni, mondta Székely János. 


Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

 

A szokásoknak megfelelően megerősítették házassági ígéretüket a párok, majd a szentmise végén emléklapot vehettek át. A nap során kulturális programokon vehettek részt.