Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zarándoklatok Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért

ZarándoklatokKerékpáros és gyalogos zarándoklatokon imádkoznak egyházmegyénk hívei ezekben a napokban Mindszenty József bíboros boldoggá avatásárt. 

ZarándoklatokA balogunyomi hívek kerékpáros zarándoklatairól már több ízben mi is hírt adtunk egyházmegyénk honlapján. Ez a sor folytatódik ezekben a napokban. Egy maroknyi társaság Mohos Géza vezetésével indult útnak Csíksomlyóra. A több mint ezer km-nyi utat ezúttal is két keréken teszik meg, az út végén a balogunyomi hívek zarándokcsoportjával is találkoznak. Tavaly Lengyelországban jártak, a czestochowai Jasna Góra-i kolostorig tekertek 5 nap alatt, az idén Csíksomlyó az úti céljuk, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Mohos Géza. Ő fertőzte meg kerékpáros szenvedélyével családját és a helyi híveket, így egy-egy nagyobb távot, jelentősebb úti célt csapatban teljesítenek. A Mária keresztet szeretnék teljesíteni: Maria Bistrica, Czestochowa a korábbi években, idén Csíksomlyó, és majd nyugatra, Lorudes felé is szeretnének eltekerni. Tavaly Brenner János boldoggá avatásáért kerékpároztak a zarándokok, az idén Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása boldoggá avatásáért. Csehimindszenten Déri Péter esperes-plébános áldotta meg a zarándokokat. 

ZarándoklatokA hét második felében Szombathelyről is indultak zarándokok. 25 fős csapat kötött túracipőt, és indult útnak Szombathelyről, hogy Csempeszkopács, Csehimindszent, Egervár érintésével eljussanak Zalaegerszegre. Mindszenty bíboros ifjúkori éveinek  állomáshelyeit járják végig, ismerkednek életével, munkásságával, felkutatják emlékeit. Szombathelyen , többek kötött, a Papi Szemináriumnál, a Premontrei Gimnáziumnál elevenítették fel Mindszenty atya életének idevonatkozó részeit. Csehimindszenten felkeresték a temetőben a bíboros szüleinek sírját, majd részt vettek a szokásos, 29-i engesztelésen.

ZarándoklatokA szentségimádás vezetője és a szentmise főcelebránsa Horváth B. János  premontrei szerzetes, újmisés atya volt. Szentbeszédében Mindszenty bíboros személyiségének három vonására hívta fel a figyelmet: alázat, engedelmesség, hűség. Ezek az erények a tetteiben mutatkoztak meg igazán, tette hozzá János atya. Amíg testi szenvedéseiben Szent Pál apostolhoz hasonlít, addig erényeiben Péter apostolt követi, vont párhuzamot az apostol fejedelmekkel. Mindszenty bíboros, akárcsak Brenner János, Krisztus ügyéért küzdöttek. Márpedig a mennyei dicsőség koronáját csak az kapja meg aki igazán tud küzdeni. Kövessük ezeket az embereket abban, hogy életünket mi is Isten szolgálatába tudjuk állítani, a mennyei korona reményében. 

Horvát B. János atya szentbeszédét meghallgathatják itt.  

A szentmise  után a szokásos körmenetben tettek tanúbizonyságot hitükről a közösség tagjai. A Mindszenty zarándoklat hétfőn zárul. A résztvevők Zalaegerszegen járják végig azokat a helyeket, amelyek szerepet játszottak a bíboros életében. A zárószentmisét Székely János megyéspüspök mutatja be számukra.