Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Idős Otthon fenntartását vette át a Szombathelyi Egyházmegye Zalaegerszegen

Idős Otthon2019. július 1-től a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működik tovább Zalaegerszegen a volt Miasszonyunk Idősek Otthona, amely Gondviselés Háza nevet vette fel.    

Idős OtthonZalaegerszeg Landorhegyi városrészén 1977-ben nyitotta meg kapuit a Pais Dezső nevét viselő általános iskola, amely e funkcióját 2010-ig töltött be. Egykor a város bővülése, fejlődése, a környék növekvő lakosság – és így gyermek – létszáma indokolta az iskola elindítását, 2010-ben viszont a fogyatkozó diáklétszám miatt kellett bezárni az intézményt. Sokáig keresték a megfelelő funkciót, mígnem 2015-ben Idősek Otthona költözött a falak köz. A zalai megyeszékhelyen 1993 óta a Notre Dame Iskola  Női Kanonok és Tanítórend fenntartásában és a Mindszenty-iskolában működött hasonló intézmény, de a rend kivonult az idősek gondozásából. A szociális intézmény azonban új helyen, új fenntartóval – Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet –, több férőhellyel működött tovább. Néhány év elteltével, a további fejlődés, bővülés miatt újra fenntartóváltásra volt szükség, mondta a martinus.hu-nak dr. Marx Gyuláné, intézményvezető. Távlati célok? – tettük fel a kérdést. További férőhelybővítés, nappali ellátás kiépítése, hospice szolgáltatás feltételeinek megteremtése. 

Idős OtthonA kereszténységnek mindig is fontos volt, hogy az elesettekkel, a rászorulókkal törődjön, mondta az eseményen bemutatott szentmise homíliájában Székely János megyéspüspök. Kiemelte: a kereszténység szívéből fakad, hogy kórházakat, iskolákat, árvaházakat, valamint ingyen konyhákat hozzon létre, hogy a szenvedőkről gondoskodjanak. Ha nem segítünk, hanem inkább kitaszítjuk azokat akikre úgy tűnik a társadalomnak nincs szüksége, akkor lassan a társadalom megfagy, kihűl a szíve. Ha nincs idő a betegre, idősre, akkor elveszíti a társadalom a lelkét. Amikor idős testvéreink felé fordulunk akkor jót teszünk magunkkal is, hiszen a mi szívünk is megtelik jósággal, szeretettel. Megtapasztaljuk, hogy jobb adni mint kapni, mondta Székely János. Idős, beteg testvéreink Jézus egészen különleges jelenlétének hordozói, akinek élete, szenvedése, feltámadása folytatódik az idős testvérek életében. A szegények, gyöngék, betegek az Egyház kincsei, idézte Szent Lőrinc szavait a megyéspüspök.

Az első keresztényekről szóló feljegyzéseket is idézte Székely János amikor megemlítette, hogy Rómában a 3. században naponta 1500 szegénynek adtak enni, akikben Krisztust látták. Ezt tapasztaljuk Nagy Szent Bazil életében is, aki a történelem első kórházát hozta létre. Nem gazdag emberek, hanem keresztények alapították a világ első nyitott kórházát, mondta Székely János.

Idős OtthonAz otthon védőszentje Cottolengoi Szent József, aki Torino mellett élt és dolgozott, segítette a szegényeket, majd 1828-ban afféle szükségkórházat nyitott nincstelen betegek számára, akiket máshol nem fogadtak be. A „Gondviselés kis Házából”, melyet kezdetben Valdoccoban létesített, nagy ház, csodálatos intézmény fejlődött, egész városnegyed nőtt ki, kórházakkal, templommal, személyzeti lakásokkal, különféle műhelyekkel, ahol tízezer beteg részesül kezelésben és 1500 főnyi személyzet teljesít szolgálatot. Szeretetre és hitre építette a munkáját, az elesettek szolgálatát, ugyanezzel a lelkülettel kell, hogy az otthon lakóit is gondozzák, fogalmazott a megyéspüspök.

Országosan mintegy 35 ezren várnak arra, hogy idős otthonba kerüljenek. Nagy az igény az ehhez hasonló helyekre, és, hogy segítő kezet nyújtsunk, mondta Székely János. Jézus lelkületét szeretnénk az Otthonban megvalósítani, aki mindannyiunk fájdalmát hordozta, akinek szeretete, feltámadása gyógyítja a világ sebeit.

A legnagyobb örömhírt szeretnénk hirdetni: a földi élet egy út a beteljesedés felé. Szeretetből van a világ és mi arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni. Földi utunk végén tárt karokkal vár minket a Mennyei Atya, akinek a szeretetéből van a világ. 

Krisztus fényét őrzi az otthon és ezt a fényt szeretnénk sugározni mindenki felé aki belép ide, zárta gondolatait a megyéspüspök.

 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt. 

Idős OtthonA szentmise után rövid ünnepség következett, amin Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszönetet mondott a Szombathelyi Egyházmegyének az intézmény további működtetéséért, bővítéséért. Elmondta: a Zalaegerszegi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy átadja az egyházmegye részére az iskolaépületet, méghozzá ingyen. Hangsúlyozta: az idős emberek megérdemlik a tiszteltet és a gondoskodást a fiatalabb generáció részéről és az otthon további működtetése, fejlesztése, a méltó életkörülmények megteremtése ennek kifejezése.