Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

EKE konferencia Esztergomban

KonferenciaA Szent Adalbert Központ adott otthont az Egyházi Könyvtárak Egyesülése 2019. évi találkozójának június 24-26. között. A rendezvényen a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár munkatársai is részt vettek.

KonferenciaÁsványi Ilona, az EKE elnöke köszöntötte a megjelenteket és vezette az EKE éves közgyűlését, melyen tisztújítás is történt. A 62 tagkönyvtár nyílt szavazással elnökséget, az elnökségből titkos szavazással elnököt, valamint szintén nyílt szavazással kamarást és felügyelőbizottságot választott. A közgyűlés újabb három évre bizalmat szavazott az EKE leköszönő elnökének Ásványi Ilonának, így ő lett az Egyesülés régi-új elnöke.

Az idei konferencia a „Sokszínűségben hasonlóság – A szakkönyvtárak” címet kapta. A színvonalas előadásokon szó volt a szakkönyvtári gyűjteményalakításról, szolgáltatásokról, a szakkönyvtárosról, mint hűséges kísérőről. Téma volt a szaktájékoztatás jövője, s választ keresett a konferencia olyan kérdésekre is, hogy mennyire szakkönyvtár a felsőoktatási vagy az egyházi könyvtár? A szakmai program záró napján az egyházi szakkönyvtárak kerültek fókuszba és mutatták be néhányan helyi jó gyakorlatukat, megoldásaikat. A tanácskozáson bepillanthattak a résztvevők az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) és az egyházi könyvtárak kapcsolatába, valamint egy sokat használt integrált könyvtári rendszer, a Corvina fejlesztésébe is.

KonferenciaA szakmai munkán túl a tagkönyvtárak képviselői meglátogattak három bibliothecát, a Hittudományi Főiskola Könyvtárát, a Főszékesegyházi Könyvtárat illetve az Érseki Simor Könyvtárat. Megismerkedtek a Bazilikával, - melynek kupolájából gyönyörű kilátás nyílt a Dunára -, az Érseki Palotával, a Keresztény Múzeummal, Erdélyi Zsuzsanna népi vallásos gyűjteményével és elsétálhattak a Babits-házig, valamint látogatást tehettek a szomszédos Párkányba.

A konferencia jó alkalom volt a szakmai információszerzésre, kapcsolatépítésre, új lehetőségek megismerésére.

Fotók: Kádárné Zsoldos Edit

Szöveg: Rónainé Magyar Krisztina