Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Levéltári délután szalézi táborozókkal

levéltári délután2019. július 10-én délután fél 2-től 35 általános iskolás diák látogatott el a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárba, hogy Mátyás király korával és a levéltárak világával ismerkedjenek meg.

levéltári délutánA gyerekek két csoportban három helyszínen vettek részt a foglakozásokon. A levéltár dísztermében az írásbeliség fontosságáról, a középkori oklevelekről és kódexekről, valamint a híres Corvina könyvtárról hallhattak rövid előadást, amelynek során oklevélolvasásra is sor került és másolatban kézbe vehették a levéltár legrégebbi 1224-es oklevelének másolatát, a vasvári káptalan pecsétlenyomatának másolatát, valamint megtekinthették Mátyás király 1470-ben kiadott eredeti, restaurált oklevelét. Szó esett Mátyás király címeréről és a Petrus Ransanus domonkos szerzetes által írt híres kódexről is, amelyben a magyar történelem rövid összefoglalását készítette el.

levéltári délutánA bemutatót írásgyakorlat követte a levéltár kiállítótermében, ahol a gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen is eredeti lúdtollal írni. A feladat az volt, hogy a Ransanus kódex díszes címlapján szereplő szövegből le kellett másolni a Mathias Rex Hungarorum latin szavakat, a vállakózó kedvűek pedig Mátyás király eredeti aláírásával is megpróbálkozhattak.

 

 

 

levéltári délutánEzután a levéltár udvarán fegyveres bemutató következett, amelyet a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Fekete Sereg Hagyományőrző csoportja tartott Bondár György egyesületi elnök, Ankus Béla, Károlyi Milán és Tóth József vezetésével. A résztvevők megismerhették a Mátyás király korabeli fegyverzetet továbbá a Fekete Sereg zsoldosainak és a törökellenes hadjáratok történetét is. Az egyesület tagjai lövészbemutatót is tartottak, majd pedig mindenki felpróbálhatta a sisakokat, kézvédőket, pajzsokat és a különféle fegyvereket, végül pedig párbajozni is lehetett.