Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megjelent a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan Magánlevéltárának repertóriuma

Levéltári kiadványA Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban mintegy kétéves munkát követően idén év elején fejeződött be a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan Magánlevéltárának rendezése. A levéltár – mely korábban a székesegyházban volt elhelyezve – a második világháborús bombázások során ugyanis súlyos károkat szenvedett, melyeket azóta sem sikerült megnyugtatóan helyreállítani. E munka eredményeként látott napvilágot az a kiadvány, mely nemcsak ismerteti a rendezett iratanyagot, ezzel segítve a kutatók munkáját, de röviden kitér a káptalan, annak magánlevéltárának és a rendezés történetére is.

Levéltári kiadvány2017-ben volt pontosan 800 éves a vasvári káptalan első ismert oklevélszövege, mely évfordulón kezdte meg a rendezés előmunkálatait Janzsó Miklós, a levéltár volt munkatársa. Mivel Janzsó időközben elhagyta az intézményt, a rendezést már Tangl Balázs végezte el, aki jelen repertórium szerzője is. A munka azonban egy szélesebb levéltári projekt részét is képezte, melynek célja egy új fondjegyzék elkészítése, mely előreláthatólag idén őszre készül el.

A Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan Magánlevéltárának összesen 399 doboznyi és 97 kötetnyi (53,54 ifm) irata az egyházmegyei levéltár egyik legértékesebb iratanyaga. Jóllehet itt találhatóak a középkori oklevelek is, az iratok döntő hányada a 18. századtól kezdve maradtak fenn. Így a hivatalos levelezések és jegyzőkönyvek mellett találhatóak itt fontos birtokperek iratai, egyházlátogatási jegyzőkönyvek, országgyűlési iratok, kanonokok kinevezései és hagyatéki iratai. Az iratok nagyobb része azonban elsősorban gazdasági jellegű. A káptalannak egészen 1945-ig három nagyobb uradalma is volt (Kemenesszentpéteri, Lipárti és Vasvári uradalom), de egyben ő felügyelte számos egyházmegyei intézmény gazdálkodását is. Így a káptalan látta el a szeminárium vagy a híres kőszegi Kelcz-Adelffy Árvaház felügyeletét, de ehhez hasonlóan a székesegyházét, a papi nyugházét, a püspöki iskoláét és az egyházmegyei nyomdáét is. Szintén a káptalan kezelte szinte valamennyi egyházmegyei alapítványt (elsősorban segélyalapokat), valamint számos magánszemély különböző ösztöndíj-, segély-, tanítói és intézményi alapítványát.

Levéltári kiadványA rendezés során több izgalmas irat is előkerült, így például egy korábban ismeretlen középkori oklevél, de egészen különleges felfedezés volt Bárdossy László szombathelyi származású, 1946-ban kivégzett magyar miniszterelnök kéziratai. Az angol fogságban tett vallomásainak és perén elmondott védbeszédének a kéziratai kalandos úton jutottak Szombathelyre és egy 19. századi birtokszámadásba voltak elrejtve.

A rendkívül gazdag iratanyag nemcsak egyház- és helytörténeti, de társadalom- és gazdaságtörténeti szempontból is rendkívül értékes.