Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KALÁSZ-tábor a II. Rákóczi Ferenc emlékévben

Kalász táborAugusztus 5-9-ig rendezte meg a Katolikus Asszonyok, Lányok Szövetségének Szombathelyi csoportja hagyományos nyári gyermek-táborát a Martineum Felnőttképző Akadémia területén. Idén már 21 résztvevő volt.

 Kalász táborA 315 éve Erdély utolsó fejedelmévé választott II. Rákóczi Ferenc életét és a szabadságharcot sok kép, térkép segítségével ismerték meg, és a „Történelmi Körutazás” című házi készítésű társasjátékkal mélyíthették el. Ellátogattak a Smidt Múzeumba, ahol látható néhány ritka emléktárgy a szabadságharc idejéből.

Kuruc dalokat tanultak tárogató segítségével, és verbunkot jártak e dallamokra.

A kézműves foglalkozásokon készített kuruc süvegeket, pártákat szinte le sem akarták vetni, s nem szűntek meg lengetni a maguk készítette zászlókat.

A szabadidőben lehetett horgolást, nemezelést, ill. gombfocizást tanulni.

Idén is egy napot a Tófürdőn töltöttek önfeledt strandolással.

Megemlékeztünk a kor legbátrabb és leghősiesebb asszonyáról, Zrínyi Ilonáról is, megismertük és eljátszottuk az akadályverseny során Munkács ostromát. 

Kalász táborIdén az utolsó napi kirándulást is a szabadságharc emlékének szenteltük. A vasvári  Múzeum és a Szentkút meglátogatása után Győrváron megemlékeztünk a hős brigadérosokról, és élővé tettük a csata fontos mozzanatait. Megnéztük az Egervári Várkastélyt és a gyerekek nagyot játszottak a játszótéren. Az autóbusz hazafelé zengett a az énekünktől. Hála Istennek minden programunkat jól sikerült megvalósítani, amiben nagy részt vállaltak felnőtt patronálóink és diák önkénteseink, illesse köszönet őket ezúton is!