Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

30 éves a bajánsenyei római katolikus kápolna

Évforduló1989-ben, 30 éve szentelték fel Bajánsenyén a katolikus imaházat. Az évforduló kapcsán Kiss László körmendi plébános és Köbli Tamás őriszentpéteri plébános mutattak be szentmisét. A jubileumra emlékezik a helyi gyülekezet egy tagja a következő írásban.

ÉvfordulóA bajánsenyei római katolikus imaház felépítését 30 év távlatából történelmi eseménynek is nevezhetjük. De történelmi eseményként tarthattuk számon 1989-ben, a rendszerváltás előtt is, hiszen az azt megelőző évtizedekben nem volt mindennapos esemény a templom vagy imaház építés.

Az imaház építés lehetőségét az is segítette, hogy néhai Kovács József, kercaszomori plébános a megelőző évtizedekben a tanács többszöri kisajátítási szándékának ellenállt. Így az építéshez megfelelő telekkel rendelkezett az egyházközség.

Ezen időszakban a bajánsenyei imaház építésének időszerűségét az is erősítette, hogy a jelentősebb számú bajánsenyei, rendszeresen misére járó gyülekezeti közösségnek helyben legyen misézési alkalma. Varga Ottó plébános ezen igényt felkarolva indította el az imaház építésének programját.

ÉvfordulóAz imaház építésének szándéka ellen az állami hatóságok nyilvános kifogást nem emeltek, de az imaház tervezésében jelentős korlátozásokat érvényesítettek. Az épület külső megjelenésében semmilyen módon sugallhatta egyházi épület jellegét, nem épülhetett hozzá torony, a telken egy fa harangláb építése került engedélyezésre. Az építés szándéka és elindított munkái, a településen élő katolikus közösség részéről aktív támogatásban részesült.

Mindenki, aki kétkezi munkával tudott segíteni, az építkezés minden munkafolyamatában részt vállalt, sőt a településen élő más felekezeti közösségekhez tartozók – mesteremberek – önzetlen segítő közreműködést vállaltak az építkezésben.

ÉvfordulóEz a hihetetlen összefogás, tenni akarás eredményezte azt, hogy 1989. március 15-étől, az épület alapjainak kiásását követően öt hónap alatt felépült a kápolna és 1989. augusztus 20-án Konkoly István megyéspüspök felszentelte. Ez a tenni akarás nemcsak az építkezés 5 hónapja alatt, hanem az elmúlt 30 év során is folyamatosan fennmaradt. A helyi egyházközségi képviselőtagok szorgalmazására az imaház külső és belső formája folyamatosan bővült és gazdagodott. A szentelést követő évtizedek során az imaházban megtörtént a gáz beszerelése, új padok beépítésére került sor, kántor karzat épült, az utolsó években az épület nyílászáróinak cseréjére került sor. Az épületnek helyet adó telken már a kezdetekkor elindult a parkosítás. 2000-ben, a Millennium évében Szent István szobor felállítására került sor, kerítés épült, majd az építkezés során felállított, de megrokkant harangláb helyett egy új, őrségi és székely jelleget mutató harangláb épült. A helyi gyülekezeti közösség jó gazdája az imaháznak: az adventi, karácsonyi időszak belső imaházi díszítése, a karácsonyfák jelzik az igényes ünnepi hangulatot.

ÉvfordulóTöbb, mint 10 éve az adventi időszakban a gyülekezeti közösség kültéri betlehemet állít, amely nem csak az imaház, hanem a település látványossága is.

A bajánsenyei imaház a helyi hívők áldozatos munkájával csak úgy épülhetett fel és úgy szolgálhatta a helyi hitéletet, hogy a szándékot és a megvalósulást Isten áldása kísérte.

Szöveg: Györke Gyuláné – Fotó: Fehér Józsefné