Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gradistyei horvátok Mariazell-i zarándoklatának

ZarándoklatAugusztus utolsó hétvégéjén, 2019. augusztus 24-25-én, tartották Mariazell-ben a hagyományos gradistyei horvát nagy zarándoklatot. Székely János megyéspüspök mutatta  be a szombat esti szentmisét. 

ZarándoklatTöbben gyalogosan indultak el a héten Mariazell felé, sokan pedig autóbuszokkal, gépkocsikkal érkeztek a kegyhelyre. A szombat esti szentmisét Aegidius Zsivkovics kismartoni (Eisenstadt) püpsök felkérésére Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta. A testvériességnek, a jó szomszédi viszonynak szép megnyilvánulása volt, mikor az osztrák püspök magyar nyelven köszöntötte Székely püspököt és a Magyarországról érkezetteket.

ZarándoklatSzékely János horvátul  viszonozta a köszöntő szavakat és horvát nyelven celebrálta az ünnepi szentmisét, majd az azt követő körmenetet a Vándor Mariazell-i Szűzanya szoborral, ami ebben az évben a Szentpéterfai Plébánia horvát falvaiban (Felsőcsatár, Horvátlövő, Narda, Szentpéterfa) tartózkodott, és a horvát zarándoklatra vittek vissza gyalogosan Nardáról Mariazell-be. A szentbeszédet a szentpéterfai születésű, de Ausztriában szolgáló Hirschl József nyugalmazott plébános mondta, kitérve a béke fontosságára, amit a Szűzanyától újra és újra kérjünk, és tegyünk is érte.

ZarándoklatA szentmisén és az azt követő gyertyás körmeneten több ezren vettek részt, teljesen megtöltve a kegytemplomot, majd pedig Mariazell utcáit. A Szombathelyi és Győri Egyházmegye horvát közösségeiből (Kőszegről, Horvátzsidányból, Peresznyéről, Szentpéterfáról, Nardáról, Felsőcsatárról, Horvátlövőről, stb.) sokan gyalog érkeztek idén is az ünnepre.

Fotó. Verhás Elvira