Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

"Ti vagytok Isten jelene.” – Nyári tábor a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban

Nyári tábor2019.08.22-25. között tartotta a II. János Pál Katolikus Szakkollégium egyetemista nyári táborát, amely praktikusan mindig a Savaria Karnevállal párhuzamosan zajlik.

Nyári táborAz első nap a köszöntésről, az újak bemutatkozásáról szólt. Gaspari Gábor igazgató és Németh Béla titkár elmondták a legfontosabb információkat, majd Kiss Zsanett, az Egyházmegye Ifjúsági Iroda munkatársa (volt szakkollégista) tájékoztatott minket a közeljövőben rendezendő ifjúsági programokról. Kollégiumi lelkészünk, Dr. Martos Levente Balázs atya idén mentori szerepet fog ellátni, ugyanis kapott maga mellé egy papnövendéket, Kónya Máté atyát, aki egy éves pasztorációs gyakorlatát fogja nálunk tölteni. Sajátságos módon ők egymást mutatták be nekünk, szakkollégistáknak.
Nyári táborEzen a napon sem maradhatott el a lelki élmény, az Istennel való találkozás, ugyanis gitáros szentségimádáson vehettünk részt (Boncz Dorottya és Gróf Annamária szakkollégisták segédletével), illetve egy volt szakkollégista, Pongrácz Benedek papnövendék beszámolóját hallgathattuk meg a Panamában megtartott IVT-ről (Ifjúsági Világtalálkozó).

 

 

Nyári táborPénteken a tábor vendége volt Dr. Székely János püspök atya, aki a tábor mottóját fejtette ki bővebben: „Ti vagytok Isten jelene.” Ez a mondat Ferenc pápától származik. De mit jelenthet? Püspök atya két nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet. Az egyik a felelősségvállalás a földért, hiszen ha nem óvjuk, akkor mi marad a gyermekeinknek, unokáinknak, a másik pedig a huszonéves korosztályt leginkább foglalkoztató kérdés: a párválasztás. Püspök atya nem csak jó tanácsokkal látott el minket, hanem felhívta a figyelmet a férfiak és nők között lévő különbségekre is, amelyek miatt előfordulhatnak konfliktusok a párok között. E mellett lehetőségünk volt püspök atyának kérdéseket is feltenni. Ezekről a témákról csoportokban is kifejthettük véleményünket.
A délután fő mozgatója a csapatépítés volt, amelyben Pesti Arnold, volt szakkollégista segédkezett különböző koncentrációt, interakciót igénylő feladatokkal. A nap hátralévő részében csoportokra osztva dolgoztunk a másnapi „Ki mit tud?”-ra.

Nyári táborA szombat délelőttöt filmnézéssel töltöttük az Agora Savaria Filmszínházban (Császárok klubja). A film története bizonyára sokunk szívét megérintette, és ki-ki levonhatta magának a saját tanulságát belőle. Ez volt a szakkollégium filmklubjának a 0. előadása. A film után rövid beszélgetést folytatott velünk Nagypál Levente, aki a filmklub egyik felelőse.
A délutáni „Ki mit tud?”-on a színesebbnél színesebb produkciók, indulók, és molinók kapták a főszerepet. Minden csapat ügyesen szerepelt.

Nyári táborA vasárnap a zárás napja volt. Az egész tábor koronája a 10:30-kor tartott szentmise volt, amelyet Dr. Martos Levente Balázs atya tartott a Jézus Szíve Zárdatemplomban. Prédikációjában ő is utalt a tábor mottójára, illetve felhívta arra a figyelmet, hogy a fiatalok pezsgése és az idősek bölcsessége mennyire jól ki tudja egészíteni egymást.

Számomra nagyon meghatározó volt püspök atya előadása, hiszen olyan tanácsokat kaphattam tőle, amelyek által jobb kereszténnyé válhatok a hétköznapokban is. Mindenki számára megszívlelendő tanácsok: Vigyázzunk a földre! Figyeljünk oda egymásra! Tudjuk, hogy a férfiak és a nők másképp gondolkodnak!

Köszönet mindazoknak, akik a táborhoz valamilyen formában hozzájárultak!

Szöveg: Nagy Angyalka, szakkollégista – Fotó: Mihajliv Renáta, Kiss Zsanett

A programot az EGYH-KCP-19-0458 pályázat támogatta.