Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Beengedni világunkba Isten szépségét - Megnyílt Tóth Csaba festőművész kiállítása Szombathelyen

Tóth Csaba kiállítása2019. szeptember 19-én Székely János megyéspüspök nyitotta meg Tóth Csaba, Munkácsy-díjas festőművész Isten és a világ címet viselő tárlatát. 4 helyszínen tekinthetők meg az alkotások.

Tóth Csaba kiállításaNem véletlen a sok helyszín: több mint 100 alkotást láthat a közönség a művésztől, aki idén 60 éves. E jeles évforduló ösztönözte arra, hogy válogatást állítson össze szakrális jellegű képeiből, amelyek kifejezik hitét, Istenhez fűződő kapcsolatát. A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár épülete (Eölbey-ház) mellett a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium Dísztermében, a Művészeti Szakgimnázium Galériájában, és a Martineum Felnőttképző Akadémián is megtekinthetők alkotásai, amelyek elcsendesedésre, gondolkodásra hívják a látogatókat. Mindez ellentétes korunk felszínes világával, de ezzel is követi a régi szakrális művészet hagyományait, mondta rövid köszöntőjében Rétfalvi Balázs, az Egyházmegyei Levéltár vezetője, aki utalt arra is, hogy a kiállítás-sorozat az Ars Sacra program része. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezés célja, hogy a művészetek segítségével közelebb vigye az embereket Istenhez.

Tóth Csaba kiállításaAz igazság, a szépség és a szentség összetartoznak. Ha valami szép akar lenni, annak jónak is kell lenni. Ami nem jó, az nem tud szép sem lenni. Ha valami igazán szép, akkor az egyben szent is és annak van köze a szépség forrásához, az Istenhez. A Teremtő belerejtett egy harmóniát, rendet a világba. Ezt a szépséget, fényt engedi be a világba az igaz művész, mondta köszöntőjében Székely János. A megyéspüspök beszédében utalt rá: a keresztény ember életének az értelmét abban találja meg, hogy keresi, kutatja az Isten által neki szánt célokat, feladatokat.

Tóth Csaba kiállításaSzékely János hangsúlyozta: azzal, hogy Tóth Csaba képein klasszikus művekre alapoz, hidat ver a régi világ és a jelen között. Kifejezi ezzel, hogy érdemes a régi korok mestereitől tanulni. A képeknek világos üzenetük van az emberek számára, mondta a megyéspüspök, akárcsak a világnak. És az ember képes ezeket az üzeneteket megérteni. Az emberi élet célja, hogy a világból kiolvassa az Isten tervét és meg is valósítsa azt. 

 

Tóth Csaba kiállításaFelnőtt fejjel értettem meg mi a küldetésem, mondta Tóth Csaba rövid köszöntőjében. Simone Weilt idézte: Az anyag csak akkor szép ha az Istennek engedelmeskedik. És akik a képzőművészettel foglalkoznak ezt meg kell érteniük, mondta a művész hozzátéve: a régiek ezt jól tudták. Ezekkel a képekkel szeretném visszaadni a festészet, a táblaművészet elveszett becsületét. Azt, hogy a képeknek van varázsuk, amelyek megragadják az embereket, elraktározódnak bennük, és elviszik egy életen át. Úgy gondolom, hogy a művészet akkor lesz innovatív, ha magát az embert újítja meg. Erről szólnak az evangéliumok, mondta a művész, akikek tárlata október 31-ig látogatható az említett helyszíneken.