Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új tornacsarnok, új szak-és tantermek - Bővült a sárvári Szent László Katolikus Iskola

Iskolaavató 2019. szeptember 26-án megáldotta Székely János megyéspüspök a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola új épületszárnyát. A fejlesztésnek köszönhetően régi problémákat sikerült megoldani az intézményben. 

Iskolaavató A rendszerváltást követően Sárváron 1996. szeptember 1-jétől indult meg újra a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában, a katolikus szellemiség jegyében az oktató-nevelő munka a Szent László-iskolában. A folyamatosan emelkedő gyermeklétszámnak köszönhetően kinőtték a rendelkezésre álló épületeket, ami gátja volt például a nyelvi órák csoportbontásban történő megtartásának. A mindennapos testnevelés bevezetésével pedig kicsinek bizonyult az amúgy sem túl nagy tornaterem – mondta el a martinus.hu egyházmegyei hírportálnak Ördög Tibor, az iskola igazgatója. A bővítés tehát elengedhetetlenné vált. 

Iskolaavató A magyar kormány több mint egymilliárd forinttal támogatta a fejlesztést. Az új épületben helyet kapott egy közel ezer négyzetméteres tornacsarnok, négy szaktanterem – itt tartják majd a természettudományi, a technika-, a számítástechnika-, az idegen nyelv, a művészeti, valamint az ének- és a rajzórákat –, három új tanterem, emellett szertárak is, és az új épületrészben alakították ki a kápolnát és az éttermet is. Az iskola melletti területeket is sikerült az egyházmegyének megszereznie, ahol sportpályát és játszóteret alakítottak ki. Nagy öröm ez a mai nap, mondta Ördög Tibor, aki hozzátette: számolnak azzal, hogy a fejlesztés miatt még nagyobb lesz az érdeklődés az iskola iránt. De a külsőség másodlagos, tette hozzá az igazgató. Sokkal fontosabb, hogy mi van a szívünkben, az elménkben. Mivel katolikus iskola vagyunk nekünk legfontosabb a nevelés és Isten Igéjének átadása, de ebben a modern környezetben azért ez könnyebb, mondta Ördög Tibor. 

Iskolaavató Az avatási ünnepségen köszöntőt mondott Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, aki általános- és középiskolai tanulmányait Sárváron. Kiemelte: a magyar kormány nagy erőfeszítéseket tesz és jelentős fejlesztéseket támogat az egészségügy, a kultúra, az oktatás területén. Hazai és nemzetközi források felhasználásával 400 milliárd forintból épülnek óvodák, sportcsarnokok, uszodák, javítva ezzel az intézmények infrastruktúráját, az oktatás feltételeit. De mindez kevés. A legfontosabb, hogy a gyerekek megtalálják életük értelmét. A keresztény oktatás annyiban különbözik az összes többi oktatási formától, hogy nem csak ismereteket közvetít, hanem az világ mindenség értelmét, célját, a földi világot és ami azon túl van adja át az újabb nemzedékeknek, azokkal a kultúrkincsekkel, gondolati kincsekkel együtt amiket az emberiség évezredek alatt felhalmozott, mondta a miniszter.

Iskolaavató Mi a célja egy egyházi iskolának, mi a küldetése? – tette fel a kérdést Székely János megyéspüspök beszédében. Nem csak ismereteket szeretnénk átadni, nem csak a számítógépek használatára szeretnénk megtanítani a gyerekeket. Sokkal inkább, hogy mit jelent embernek lenni, miért vagyunk, hogyan kell emberhez méltóan élni. A Biblia elmondja, hogy Isten a világot 10 igével teremtette. Összeköti a teremtést a Biblia a 10 parancsolattal. Ezzel azt akarja mondani, hogy a 10 parancsolat erkölcsi igéje és a 10 teremtő ige ugyanaz. Isten törvénye objektív, bele van rejtve a világba. Akkor lesz boldog az ember, ha ezt a törvényt megismeri. Az ember arra születik, hogy szeressen, hogy életét odaadja másokért. Ez  világ törvénye. Egy egyházi iskola abban akar segíteni, hogy a diákok felnőve képesek legyenek adni, alkotni, akiknek szívében van remény, hit, akik családszeretőek, akik észreveszik a szegényt és a gyengét. 

Székely János megyéspüspök beszédét meghallgathatják itt.  

A köszöntőket követően Székely János megáldotta az új épületrészt.