Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szalézi könyvbemutató

szalezi-konyvbemutato-meghivoA 80 éves Szent Kvirin Szalézi templom történetét feldolgozó kötet bemutatójára invitálja az érdeklődő közönséget a Szülőföld Könyvkiadó és a Szent Kvirin (Szalézi) Plébánia egyházközsége 2019. október 9-én 18 órára a Szalézi templomba.

Bemutatásra kerül a Szaléziak első időszaka, a tanoncotthon építése és az új plébánia megalapítása, amelyben fontos szerepe volt Ambrózy Teréz bárónőnek, Vass József miniszternek és Mikes János megyéspüspöknek.

Ádám László igazgató és Koller József plébános lelkesedésével, folyamatos gyűjtések eredményeképpen indulhatott a templom építése 1932-ben, Foerk Ernő és Brenner János terveivel. A templom alagsorában kriptákat helyeztek el, ami az építés költségét jelentősen segítette. Összefogott a város, adakozásokról szóltak az igazgatói rendszeres tájékoztatások. 1938-ban felszentelésre kerülhetett a templom. Csodájára jártak az emberek az új alkotásnak. Pár év múlva elkészülhetett a különálló torony is. A másik megépítésére nem volt lehetőség. A világháború idején gyakran a kriptában voltak a szentmisék. A Szalézi atyák és hívek a bombázások elől a közelben épült hatalmas Király-Szalézi óvóhelyre menekültek.

A Székesegyház bombázása után a templom püspöki liturgikus feladatokat is ellátott 1947-ig. Hiába erősödött a Szalézi lelki élet, a fiatalok nevelésében hatalmas eredményeket értek el s lett meghatározó Don Bosco rendalapító atya műve, néhány év múlva a Szalézi rendtársakat is elhurcolták. Az üresen maradt templomot, plébániát a továbbiakban egyházmegyés lelkipásztorok látták el. A többi Szalézi épület más funkciót kapott a hatalomtól. Ezek az évtizedek nyomott hagytak a lelkekben, s az épületekben egyaránt. Csak kevesen gondolhattak arra, hogy a szétszóródott, jórészt fizikai erejüket vesztett Szaléziak egyszer még visszatérhetnek Szombathelyre is.

Eljött a rendszerváltozás időszaka, s lehetőséget kaphattak a rendek, a hazatérésre. Ők csak kevesen voltak, de akarattal és elszántsággal fogtak a szolgálat újraépítésére. Akaratukat sokan segítették önzetlenül, a hívek örömmel fogadták a hazaérkezést. Azóta ismét közöttünk a Szaléziak. Alkotnak, szolgálnak, az oratóriumban fiatalok erősödhetnek lelkiekben. A nyári táborok nagy számú résztvevője is bizonyíték arra, hogy újra kedvelt és szerethető lett itt Szombathelyen is a Szalézi világ...

A nyolc évtizedes templom szépségével, egyszerűségével, mégis pompás belső terével magával ragadja a betérőt. Látványos külső megjelenésével, a tért betöltő valóságával egészen egyedi, mondhatjuk különlegesen szép alkotás.

A most megjelent könyv emléket állít, bemutatja a küzdelmet és a sikert. Végigkíséri a történéseket, sok fényképpel, eredeti dokumentummal. Bemutatja a szolgálókat, azok istenhitét, szorgalmát, örömét. Egyben a jövőbe mutat, mert egyre nagyobb szükség van ma a templomra, s különösen arra, hogy abban rendszeresen hívő emberek legyenek, háború nélkül, békében és szeretetben...

 

Közreműködők:

Stella énekegyüttes

 

Időpont: 2019. október 9. (szerda) 18 óra

Helyszín: Szent Kvirin (Szalézi) templom – Szombathely Szalézi tér 7.