Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Szent Mártonnak ünnepén…” - Kőszegen

Szent Márton ünnepe KőszegenSzent Mártonra emlékeztek a kőszegi, Árpád-házi Szent Margit Óvoda,Általános Iskola és Gimnázium diákjai, pedagógusai november 11-én. A nap programjaihoz minden korosztály csatlakozott az intézményben.

Szent Márton ünnepe KőszegenAz óvodásoknak rajzpályázatot hirdettek, amire a legkisebbek a szüleik segítségével készülhettek. Sok értékes és látványos alkotással lett gazdagabb az óvoda s a kíváncsi érdeklődők. A délelőtt során a legkisebbeket meglátogatták az általános iskola 7. évfolyamának népi játékos lányai: megszólaltatták az alsó tagozaton tanult libás játékokat, s néhányat ajándékba is vittek a kicsikhez egy papírszínházas mese kíséretében.

A gimnázium tanulói erre a napra egy újsággal készültek az általános iskolások számára: „különkiadással”, amiben a Szent Márton kultusz helyi vonatkozásai, rejtvények, recept és barkácsolási tippek egyaránt megfértek a nap tematikájához kapcsolódóan.

Szent Márton ünnepe KőszegenAz általános iskola alsó tagozatán – mint minden hétfőn – közös imával kezdődött a nap. A délelőtt során megelevenedett Szent Márton legendája a papírszínházban, különböző foglalkozásokon kreatív technikákkal barkácsoltak a gyerekek; a finom tízórai, s a Szent Márton köpenyének jócselekedetekkel való megtöltése közben pedig kedvükre böngészhették az alsósok az újságot.
A felső tagozat számára imaösvény segítette az elmélkedést a jól ismert legenda nyomán. A gyerekek fantáziájának és kreativitásának próbájaként előre elkészített meglepetéscsomagokból kellett olyan tárgyat létrehozniuk, ami kapcsolódik a nap tematikájához. A tárgyakból készült kiállítást az esti felvonulás előtt minden osztály megtekinthette.

Szent Márton ünnepe KőszegenA szentmise előtt az iskolában gyülekeztek a gyerekek mécsesekkel, lámpásokkal. Hangos énekléssel érkezett az iskola apraja-nagyja a Jézus Szíve templomba, ahol Vilmos atya és Richárd atya várta őket.

Az elmélkedés szép keretbe zárta a napot – a reggeli imában a napindító gondolat s Richárd atya mondatai az evangéliumról megelevenítették számunkra Szent Márton lelkületét. Ezt visszük tovább a következő napokban is: „Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek!”