Szombathelyi Egyházmegye

A Vas Megyei Szakképzési Centrum Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája látogatása dr. Székely János megyéspüspöknél

LátogatásA szombathelyi Székesegyház és Püspöki Palota építészének nevét viselő iskola, a VMSZC Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 73 diákkal és 22 pedagógussal 2019. november 19-én tett látogatást a Püspöki Palotában. 

LátogatásPüspök atya személyesen fogadta kedden délelőtt a Hefele iskola tanulóit, közülük is elsősorban azokat, akik eddig még nem láthatták a Püspöki Palota csodálatos termeit, múltat idéző berendezéseit. A látogatás szakmai kirándulás is volt egyben, hiszen Püspök atya építészeti szempontból is bemutatta az épületet, széles körű tájékoztatást adva a burkoló, asztalos, kárpitos, festő, kőműves diákoknak a korabeli építkezési szokásokról, jellegzetes építészeti megoldásokról. A szakgimnazista dekoratőr és faipari technikus tanulók is szakmai szemmel figyelhették meg Püspök atya szavait. Közösen megcsodálhatták többek között a Szombathelyi Egyházmegye korábbi püspökeit ábrázoló festményeket, de IV. Károly egykori szobáját is. Püspök atya részletesen megmutatta milyen felújításokon megy át jelenleg a Díszterem, milyen megoldásokkal próbálják megőrizni Anton Maulbertsch gyönyörű freskóit.

LátogatásÁtsétálva a Sárga szalonon, kárpitos tanulóink megfigyelhették választott szakmájuk jeles képviselőinek egykori, ugyanakkor maradandó alkotásait a különböző bútorokban. A Szent –Pál terem Dorffmaister festményei különleges hatással volt művészi rajzot tanuló dekoratőr hallgatóinkra. A különböző technikák alkalmazásának felismerése új perspektívát jelentett a tanulmányok folytatásában. Több történetet hallhatunk Püspök atyától a Szent-Pál terem hangulatát meghatározó Dorffmaister képek témáiról, melyet egykor még Szily János püspök választott. A Vörös szalonon át a Könyvtárszobába jutva a gyerekek, és a felnőtt kísérők figyelmét is elsősorban a rejtett ajtó valamint a hozzá fűződő legendák kötötték le. A püspöki kápolnában megtalálható 18. századi trónus az asztalos és a kárpitos fiúk tetszését nyerte el leginkább, de a tanárnők is szívesen megcsodálták művészi értékeit, díszeit. Körsétánkat befejezve Püspök atya tanítását hallgathatták kicsik és nagyok, hiszen a látogatással a szervezők célja az is volt, hogy Jézus tanítását, az evangéliumot közelebb vigyék elsősorban a hátrányos helyzetű, családi-, beilleszkedési, magatartás és tanulási problémákkal küzdő gyerekek felé. Az iskola oktatói, nevelői szívesen vállalták nemcsak a kísérői feladatot, de azt is, hogy tanulók életre szóló útravalót kapjanak ezen a napon.

LátogatásKis közösségünk szerény ajándékkal lepte meg Püspök atyát, méltó módon megköszönve a rengeteg látnivalót, a körbevezetést és a kedves fogadtatást. Készült ceruzarajz (Bertha Szilvia 11/A osztályos dekoratőr tanulóink alkotása), mely a fiatalok Szent Mártonhoz kötődő látásmódját próbálja megjeleníteni, valamint egy rendkívüli fakereszt is Simon András egyvonalas rajza alapján (Faipari tanműhelyünk diákjai-oktatója készítette közösen).

Elköszönve Püspök atyától kísérőnk vezetésével Sala Terrena római kori sírmaradványait nézhettük meg, majd tiszteletünket fejezhettük ki Boldog Brenner János és Mindszenti Bíboros ereklyéi, emléktárgyai előtt. 

Látogatás Látogatás