Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagy Háború – Kelet- Galícia – Vas megye

Nagy Háború2019. november 20-24-én Galíciában jártak a Visegrádi Szent György Lovagrend és a GRÁDICS Egyesület tagjai Vas megyéből, valamint az osztrák Fekete Kereszt Képviseletében Wolfgang Wildberger nyá. ezredes, hogy Lengyelországban és Ukrajnában kutassák az első világháborúban harcolt császári és királyi 83-as gyalog, és 11-es huszárezred csatáinak színtereit, és katonatemetőit.

 

„Lemberg mellett van egy kerek erdő
közepében egy gyászos temető.
Abba nyugszik 120 magyar baka

eltemette gyászos Galícia.” 

 

Nagy HáborúA három napos út vezetője Fülöp András volt, aki évek alatt jó kapcsolatot alakított ki külföldön élő elkötelezett amatőr kutatókkal.

A csapat pénteki napon felkereste Lengyelországban Przemysl erődrendszerét, valamint megemlékeztek a katonatemetőben nyugvó több ezer bakáról.

Szombaton felállításra kerültek Batkow és Zvyzhen környékén található négy katonatemetőben a fakeresztek. A temetők azonosítása 2017-ben történt meg levéltári kutatások alapján a helyszín bejárásakor. Akkor is, mint most is nagy segítségre voltak a helyi lakosok, akik az egykori temetőket helyét lehetőségeikhez mérten kitisztították a növényzettől.

A keresztek felállítása után rövid megemlékezések voltak az egyes helyszíneken. Az eseményt még emelkedettebbé tette, hogy a csapattal volt Celldömölkről Szent Márton ereklyéje is, valamint minden kereszt tövéhez Vas megyéből hozott anyaföldet helyeztek el a résztvevők. Ahogy a helyiek mondták: Had keveredjen össze a szülőföld a haló földdel.

A környéken még sikerült azonosítani szintén kutatási eredmények és a helyi lakosság segítségével három katonatemetőt, ahol vasi bakák nyugszanak /Kruchow, Koltow, Verchobuzh/.

Vasárnap Lemberg nevezetességeinek megtekintése után a Vereckei- hágón található emlékműhöz vezetett az útja a csapatnak, majd Szkola településen eltemetett 49 második világháborúban elesett magyar katona sírhelyéjénél emlékeztek meg.

A három napos 2100 kilométeres úton elhatározás született, hogy a következő években is folytatódnak Lengyelországban és főként Ukrajnában a kutató utak.

Szöveg: Deák Szonja

Fotó: Rónai András