Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Adventi hangverseny Jánosházán

Adventi hangversenyA már hagyományossá váló adventi hangversenynek adott otthont a jánosházi Keresztelő Szent János Plébániatemplom 2019. november 30-án.

Adventi hangversenyMolnár Terézia, a Szent Imre Általános Iskola igazgatónője köszöntötte a megjelent kórusokat, majd átadta a szót Tokár János plébános úrnak. János testvér az adventi várakozásról, az ember lelkét betöltő Isten utáni vágyakozásról beszélt a hallgatóságnak. Felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a művészet, a zene lényege szintén az, hogy túlmutasson a hétköznapin, a banálison. Advent idején a zene spiritualitása még közelebb viheti lelkünket Isten felé.

   Az ünnepi megnyitót követően a kórusoké volt a főszerep. Elsőként a legfiatalabb dalosok, a Szent Imre Általános Iskola énekkarosai léptek fel. A kórust Nagy Béláné irányította, zongorán kísérte Marton Bence Márió. Őket a rendezvény ötletgazdái, az Animato Énekegyüttes tagjai követték Nagy Béláné vezényletével. A harmadik kórus Sárvárról érkezett, s először vett részt a rendezvényen: a Csupor Márton vezette Szent Gergely Kamarakórus repertoárjában elsősorban reneszánsz dalok szerepelnek. Régi vendég a hangversenyen a helyi egyházi énekkar, melynek életében több változás is történt ez év januárjától. A kórus felvette a Szent Cecília Kamarakórus nevet, karnagya pedig Marton Bence Márió lett. Elfogadta a meghívást a Celldömölkről érkező Liszt Ferenc Vegyeskar is. Az énekeseket Süle Ferenc irányította, zongorán kísérte Fábián Gábor.

  A hangversenyt a kórusok közös éneke zárta, egy ősi ír áldás dallamai csendültek fel előadásukban.

   Adventi hangversenyA rendezvény támogatói a Jánosházi Önkormányzat, a Szent Imre Általános Iskola és sok jószándékú önkéntes. Az ő felajánlásuknak köszönhetően az énekkarok tagjai egy kis agapén vehettek részt, ahol lehetőség nyílt az ismerkedésre és a baráti kapcsolatok ápolására is. 

 

Szöveg: Martonné Böröcz Ramóna-Fotók: Marton Zsolt