Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megkezdődött Franz Anton Maulbertsch – az „Isteni Gondviselés” allegóriája – a szombathelyi Püspöki Palota díszterem mennyezetképének restaurálása

FelújításMegkezdődött a Püspöki Palota díszterem mennyezetképének restaurálása. Erről írt sajtóközleményt a Szily János Egyházmegye Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója, Perger Gyula. 

FelújításSzily János püspök még győri őrkanonok korából ismeri meg a Székesegyházban dolgozó Melchior Hefelét és Franz Anton Maulbertschet. Alighogy elfoglalja püspöki székét, meg is bízza az előbbit palotája felépítésével. Hefele a püspöki palota kész terveit 1778. április elején küldi meg Szilynek, aki ezután Szombathelyre hívja, ekkor kezdődnek az alapozási munkálatok. 1782 utolsó havára elkészül a főlépcső és a másik szárnyat is boltozatos tetőzet fedi. 1783-ra maradtak a befejező munkálatok.  

Az építés ideje alatt a főpásztor folyamatosan tárgyal két művésszel, akiket a belső díszítés elkészítésére felkért. Franz Anton Maulbertsch a díszterem dekorációját, még Stefan Dorffmaister a Szent Pál terem pannóit és a Sala Terrena freskóit tervezi.

A palota lépcsőházából az előszoba folyosón keresztül juthatunk a díszterembe, amely Hefele stílusváltó munkája. A nagy terem festői szépségét Maulbertschnek köszönhetjük, aki az „Isteni gondviselés” allegóriájával 1783 őszén ajándékozta meg Szombathelyet.

 

FelújításAmint az építészeti foglalat, úgy maga a mennyezetkép is átmeneti jellegű, késői alkotás régi és új festői elemek találkozása, sőt ütközése a díszítőrendszer egészében: a rokokó áradó festői világa a kompozíciókban, az új klasszicizmus formai tisztaságának jelentkezése a részletekben. A figurális ábrázolások még a rokokó világát idézik, ám az architektúra feldolgozása a klasszicizmus világából idéz.

 Még dolgoznak a kőművesek, amikor már szerződést köt a festővel a nagyterem és a házi kápolna mennyezetének kifestésére 1782. december 27-én. A püspök 1783-as év folyamán egyre türelmetlenebbül sürgeti a mestert, aki végre július 26-án előre küldi architektúra festőjét, August Rummelt, majd szeptember végén maga is megjelenik a helyszínen segédjével, Johann Meidingerrel együtt és még az ősz folyamán elkészül a művével.

FelújításA mennyezetképen a mester elemében van, a szín és fény, a drapériák, mozgalmas kompozíciók mély értelmű világában. A lapos mennyezetet a képmező peremétől számított félmagasságban, hűvös szürkés-zöldes színben tartott kazettás és antik rozettákkal díszített festett kupolával emeli a magasba, hogy középen megnyitva az égbolt egy szeletjét hozza le a terembe, harmonikus szépségű égi jelenettel. A négy sarokban jellegzetesen késő rokokó keretben grisalléban festett allegorikus alakok, közöttük virágfüzérrel, olajágakkal keretezett medalionban, játszó puttópárok jelennek meg.

A kazettás kupola közepén harmonikus égi apoteózis látható, az Ó- és Újszövetség, a keresztény és pogány világ megdicsőülés és kárhozat fölött trónoló Isteni Gondviselés allegóriája.

FelújításA festmény mérete a teljes mennyezeti felületen a holkerekkel együtt 12x12 méter, tehát 144 m2, a festmény nagyrészt „al fresco” technikával készült, nedves vakolatra. Ez a megállapítás a figurális részekre vonatkozik, döntően mészdús vakolatra, helyenként vastag mészhurkákkal dúsítva a plaszticitást, amely jellegzetes Maulbertsch-i eszközhasználat.

A falfestmény helyszíni kutatására 2019. október 1-én és 2-án került sor. Megfigyelhető a teljes kép szürkés elpiszkolódása, amely bevonatot képez, ezáltal jelentősen rontja az esztétikai élvezhetőséget. Ennek ellenére Maulbertsch hihetetlen expresszivitásának köszönhetően a mennyezet megőrizte erőteljességét és virtuozitását. Az eltelt századok során a festmény erősen megrongálódott.

A festmény esztétikai és fizikai károsodása három fő tényezőből tevődik össze: A beázások, a repedésháló és a belógások, leszakadások problematikája.

A restaurálás november közepétől 2020. július végéig fog tartani!

 

A munkálatokat az Egyházmegye megbízásából Tarr György restaurátor művész, műemléki restaurátor szakértő végzi.

 

Szombathely, 2019. december 4.

Dr. Perger Gyula igazgató, Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont