Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lelkigyakorlat a hétköznapokban, lehetséges? - Kísért imádság hete a Martineumban

Kísért imádságSzemélyes hangvételű élménybeszámoló a Martineum Felnőttképző Akadémia által szervezett különleges adventi lelkigyakorlatról.

Egy általam ismeretlen lelkigyakorlatra találtam a Martineum Felnőttképző Akadémia honlapján: Kísért imádság hete (KIH). Felkeltette az érdeklődésemet, hogyan lehet lelkigyakorlatot végezni úgy, hogy közben zajlik az élet...

Előnyösnek találtam, hogy nem kell mindent otthon hagyni, családot, munkahelyet, el sem kell utazni (csomagolni). Biztonságot sugallt, hogy „szentignáci”...

A megadott hét első napjának délutánján néhányan hasonló (vagy más?) indíttatással várakoztunk, hogy belépjünk a lelkigyakorlat hetébe.

Kísérőink a hét felépítéséről, a lelkigyakorlat mibenlétéről szóltak, s hogy a napi szentírási résszel hogyan lehet imádkozni. Persze ki-ki a saját módján is teheti azt, a hangsúly az Istennel való személyes találkozáson van. Az imaginációs módszerrel való vezetett imába bele is kóstoltunk.

A hét folyamán naponta találkozva a kísérővel egyenként felidéztük az ima során tapasztaltakat, a napi történéseket, s az exámen „eredményét”. A Szentlélek jelenlétében jó volt ránézni, mi is történt a héten.

A záró találkozásra már egy kicsit könnyebb szívvel mentünk. Öröm volt újra látni azokat, akikkel lélekben együtt végeztük a lelkigyakorlatnak ezt az új formáját.

Valaki kimondta: tanultam én hittant, de az Istennel való személyes kapcsolatra eddig nem találtam rá. Többen megjegyeztük, hogy az ima előkészítése, a jelenlétbe-helyezkedés segítette a Szentírással való imát: a holt betű életté vált, itt és most nekem szólt.

Nagy elhatározással tovább folytatjuk a napi találkozást Azzal, Aki mindig vár, és rendelkezésünkre áll. S ha megkopik a lendület, ott a lehetőség egy következő lelkigyakorlatba bekapcsolódni.

Egy résztvevő