Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

,,A Menny és a Föld párbeszéde az imádság”

adventi lelkigyakorlatÉlménybeszámoló a II. János Pál Katolikus Szakkollégium adventi lelkigyakorlatáról.

adventi lelkigyakorlatA II. János Pál Katolikus Szakkollégiumában megrendezésre került az adventi lelki gyakorlat 2019. december 6 -8 között.

Az adventi lelkigyakorlataink általában úgy zajlanak, hogy egy részét a kollégiumban a többi részét pedig valahol egy másik városban töltjük. Idén Zircre mentünk, ahol megnézhettük az apátságot, és kicsit a várost is.

Azonban az idei lelki gyakorlatunk azért is volt más, mert év végén több szakkollégista is elmegy tőlünk. Többek között rájuk is gondoltunk, és értük is imádkoztunk.

De vajon tudjuk-e mi az az imádság? Tudunk-e úgy imádkozni, hogy nem kérünk, hanem hálálkodunk, vagy dicsőítünk? Talán az utóbbira kerül a legkevesebbszer sor...

adventi lelkigyakorlatA pénteki napot egy kis csapatépítő vetélkedővel ,,XMAS Factor”-ral a Bárka-pincében kezdtük, Máté atya ráhangolódó gondolataival. Beszélgetésekkel, teázásokkal hamar eltelt az idő, majd lecsendesülésként esti imával fejeztük be a napot. A lelki gyakorlatok során silenciumot hirdet Gaspari Gábor, az igazgató, hogy ténylegesen át tudjuk élni az ünnepek lényegét, illetve a lelki csendünket. Valóban menedék lehessen a szakkoli kápolnánk.

 

adventi lelkigyakorlatSzombaton Zircre utaztunk busszal. A hangulattal itt sosem volt gond: jutott idő a boldog pillanatokra és az elcsendesedésre is. A lelkigyakorlatos elmélkedést a zirci apátság egyik termében Gaspari Gábor tartotta, amikor elmondta az imádsággal kapcsolatos gondolatait. Ferenc pápa katekizmusát alapul véve a „minden élethelyzet imáját” Mi Atyánk imát gondoltuk újra együtt. Szerinte nemcsak kérni kell, hanem hálát adni, és dicsőíteni, hiszen Isten adja nekünk az apai, és az anyai szeretetet, vagyis a tökéletes szeretetet. Szó volt az odaadás fontosságáról. Jobb adni, mint kapni, és még jobb saját magunkat adni nemcsak másoknak, hanem legfőképp az Istennek.

adventi lelkigyakorlatAz Igazgató beszéde után maradtunk még egy kicsit a Goblein-teremben, és a közös imádságunk után megérkezett Bérczi L. Bernát zirci apát úr is, aki előadást tartott az apátságról és a szerzetesi életről, annak feladatairól.

Egy jó ebéd a Patkó Vendéglőben, majd visszasétáltunk az apátsági műemlék könyvtárba, ahol egy körbevezetés során megismerkedhettünk annak tartalmával. A bazilikában egy kedves ciszterci testvértől rendhagyó, élményközpontú előadás közben betekintést nyerhettünk a Zirci Ciszterci Bazilika rejtelmeibe.

A nap vége felé már szabadidő program volt, többen elmentünk a PEPE Cukrászdába, ahol életem legfinomabb finomságait kóstolhattam meg.

A napot egy Szentmisével zártuk a Bazilikában, majd utaztunk hazafelé.

A lelkigyakorlatot vasárnap egy Esti8-as szentmise keretében foglaltuk össze.

 

Fotó és szöveg: Mihajliv Renáta szakkollégista

A programot az EGYH-KCP-19-0458 sz. pályázat támogatta.