Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keressétek a szeretet ragyogását - Árpád-házi Szent Margit ünnepe Kőszegen

Szent Margit ünnepeÁrpád-házi Szent Margitra emlékeztek 2020. január 17-én Kőszegen. Püspöki szentmise, színdarab bemutató, vetélkedő, ismeretterjesztő előadások és a városséta szerepelt a programok között.

Szent Margit ünnepeSzent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezik Egyházunk ünnepén, égi születésnapjának 750. évfordulóján. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg. Ő a Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának védőszentje, egyben névadója a rend fenntartásában működő oktatási központnak Kőszegen. Minden évben nagy ünnepséget rendeznek a vasi kisvárosban, nem volt ez másként idén sem.

A Jézus Szíve-templomban püspöki szentmisével vette kezdetét az ünnep. Székely János megyéspüspök szentbeszédében – Szent Margit példája nyomán – arra biztatta a fiatalokat, hogy életükben ne önmagukat helyezzék előtérbe, hanem figyeljenek oda a másik emberre: szüleikre, testvéreikre, barátaikra, a másik emberre. Így élhettek boldog életet, hangsúlyozta a megyéspüspök.

Szent Margit ünnepeAz iskolában külön program várta az általános iskolásokat és a gimnazistákat. Az iskola dísztermében Szent Margit életéről szóló színdarabot adtak elő a 6. osztályosok. Majd következett az egyházmegyei iskolák közötti hittan vetélkedő, ahol – természetesen – Szent Margit állt a középpontban. 

A gimnazistáknak projektnapot szerveztek: idegen nyelvi előadáson, vagy éppen Kőszeg szakrális emlékeit bemutató városismereti sétán vehettek részt.

Szent Margit ünnepeSzent Margit életében sok részlet van ami alkalmas arra, hogy mindeninek példa legyen, mondta Deák Hedvig Op a magyar domonkos rend női ágának általános főnöknője. A gyerekeknek a felelősségvállalást, a másokra odafigyelést, az Istenközpontúságot szeretnénk hangsúlyozni, továbbadni itt az iskolában. Mivel Margit halálának 750 éves évfordulója van idén, a jubileumot számos programmal is szeretnénk emlékezetesebbé tenni. A Nemzeti Múzeumban tervezünk egy kiállítást, emellett egy konferenciát is szervezünk ahol Margit mellett apjáról IV. Béla királyról is hallhatunk információkat. Tervezzük Szent Margit élete forrásinak újbóli kiadását.

A hittanverseny végeredménye:

I. hely:      Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Szombathely

II. hely:     Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Zalaegerszeg

III. hely:    Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – Kőszeg

IV. hely:    Szent Benedek Katolikus Általános Iskola - Celldömölk

V. hely:     Szent László Katolikus Általános Iskola - Sárvár