Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Fábián és Szent Sebestyén fogadalmi ünnep Szombathelyen

Fogadalmi ünnepJanuár 19-én, Szent Fábián pápa és Szent Sebestyén vértanú emléknapjához közel, Szombathely fogadalmi ünnepén a Székesegyházban a segítő szentek közbenjárását kérték a városért.

Fogadalmi ünnepAz 1710–11-ben pusztító pestisjárvány elmúltával a város elöljárósága és lakói fogadalmat tettek, hogy ezt a napot minden évben ünnepként tartják meg, mert ekkor kezdett enyhülni a járvány Szombathelyen. A fogadalmi körmenetet és imádságot kezdetben a fogadalmi kápolnában, később a Székesegyházban tartották.

Január 19-én újra összegyűlt a város vezetése, a plébánia közössége, egyházközségi elnökön, hogy elődei fogadalmához híven imádkozzanak a városért.

Fogadalmi ünnepSzentbeszédében Székely János megyéspüspök - az evangéliumhoz kapcsolódva - kitért rá: Jézusban beteljesedtek Izajás próféta szavai. A mi betegségeinket viselte, ami fájdalmaink nehezedtek rá, az Ő sebei szereztek nekünk gyógyulást. Az Úr az Ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát, megkínozták és ő alázattal viselte, írta a próféta.
Sokáig az emberiség azt gondolta, hogy nekünk embereknek kell engesztelést kell adni a bűneinkért, pl. bárányt áldozni. Ezzel kiengesztelni Isten haragját, elégtételt adni bűneinkért. De Krisztusban, az igazi Bárányt, az Isten adja. Isten nem elítélni akarja az embert, megbüntetni, hanem felemelni. A bűn sebeit gyógyítani akarja, ezért lett egy velünk, mondta Székely János.
Jézus tanít minket is, hogy mi is ugyanígy éljünk: vegyük vállunkra egymás terheit. A szentek ezen az úton jártak, ahogy Szent Fábián pápa és Szent Sebestyén is, vagy Árpád-házi Szent Margit.
Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.