Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Dr. Császár Tamás főorvos vehette át A Test és Lélek orvosa díjat

Díjátadó-Fotó: Szendi Péter/Vas NépeDr. Császár Tamás, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa kapta idén A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díjat. Körmenden került sor az ünnepségre.

A Test és a Lélek orvosaA Batthyány-család hosszú évszázadokra visszamenőleg meghatározó szerepet játszott Körmend történetében. Egyik utolsó kiemelkedő alakja a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László volt, aki körmendi kastélyában kórházat rendezett be. Tisztelete máig él a városban, amit jól mutat, hogy a Szent Erzsébet-templomban kiállítást rendeztek be munkásságáról, életéről, Körmend pedig patrónusának választotta. Halálának napját, január 22-ét választotta az egyházmegye a 2018-ban alapított A test és a lélek orvosa-Boldog Batthyány László-díj átadó ünnepségére.

A Test és a Lélek orvosaAz egyházmegye és a város közösen szervezte és rendezte a programot. A kastély színháztermében vette kezdetét az ünnepség, ahol köszöntőt mondott Bebes István polgármester, Kovács Andorné, Dunakiliti polgármestere, majd az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról, valamint Batthyány László példájáról dr. Nagy Katalin, a tavalyi év díjazottja osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Bebes István hangsúlyozta: ebben az évben ünnepeljük a szentéletű szemorvos-herceg születésének 150. évfordulóját, illetve a következő évben megemlékezünk halálának 90. évfordulójáról is, ezért Körmend Város Önkormányzata a 2020. és a 2021. évet, Batthyány-Strattmann László emlékévekké nyilvánította.

 

A Test és a Lélek orvosaCsászár István általános helynök olvasta fel Császár Tamás méltatását, hangsúlyozva: már gyermekkora óta az orvosi pályára készült. 1976-ban avatták orvossá és azóta dolgozik a Zala Megyei Kórházban. Jelenleg a Zala Megyei Kórház Geriátria, Krónikus Belgyógyászat és Rehabilitációs Osztályát vezeti. Munkásságában kiemelt helyet foglal el az időskori betegségek megelőzésével, orvoslásával foglalkozó szakterület. Hitét megvallja, aktív tagja a Mária Magdolna Plébánia Képviselőtestületének tagja. Hivatásának alapja az ember tisztelte és a teste-lelket gyógyító Jézus iránti hite. Székely János megyéspüspök adta át a díjat és az oklevelet, amelyhez Bebes István polgármester is gratulált. Császár Tamás meghatódva mondott köszöntőt. 

A Test és a Lélek orvosaA program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében kiemelte:  sok ember külsőleg vallásgyakorlónak mondja magát, de a tettei nem ezt tükrözik. Sok a jómódú, művelt ember, de nem jut eszükbe, hogy a beteg, szenvedő emberen segítsenek. Ellentétben velük  áll példaként Boldog Batthyány László, akinek az élete gyönyörű egységben volt: egyszerre volt szerető férj, édesapa; zseniális orvos; a szegények segítője; mélyen hívő, imádságos ember. E négy terület benne egységben volt, mondta a megyéspüspök, aki ezt követően részleteket emelt ki Batthyány László életéből, rávilágítva életének egy-egy területére. Hálát Batthyány Lászlóért és minden olyan orvosért, ápolóért, egészségügyben dolgozóért aki hasonló módon tesz: akinek a szívében egy az Isten iránti szeretet, a családi élete, a szakmai elhivatottsága, és a szegények iránti jóakarata, mondta Székely János megyéspüspök. 

 

Fotó: Soproni Mónika