Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ökumenikus imahét Szombathelyen - Az egységért imádkoztak

Ökumenikus imahétHárom igehirdetést hallgathattak meg a jelenlévők a szombathelyi Református templomban 2020. január 23-án, csütörtökön tartott ökumenikus imaheti alkalmon.

Ökumenikus imahétEzen a napon is szép számmal gyűltek össze a keresztény testvérek, hogy közösen imádkozzanak. Igét hirdetett Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke,  dr. Székely János megyéspüspök és dr. Lackner Pál, nyugalmazott tábori püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának referense. Bevezető gondolatokat dr. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke mondott.

Ökumenikus imahétPapp János kiemelte: mai, felgyorsult világunkban gyakran találkozunk azzal, hogy a körülöttünk lévő világ mintha nem lenne normális. Ha van valaki aki hallja az Istent és van hite, hogy megtörje a kenyeret és megtörje a körülöttünk és bennünk  is lévő sodrást, akkor tud emberek menteni. Pál apostollal együtt valljuk: sokkal igazabb és valóságosabb az ami Istentől származik, mint a körülöttünk lévő világ sodrása. Jó lenne meghallgatni Jézust, visszatérni oda amit az Isten teremt, az embermentés állapotára.

Ökumenikus imahétSzékely János megyéspüspök utalt rá, hogy a reformáció óta eltelt időszakban milyen sokat tanultak a katolikusok a protestánsoktól – pl., hogy Isten kegyelme ingyenes ajándék, amit nem kell és nem is lehet kiérdemelni, vagy a Szentírás ismeretének fontosságát, az anyanyelv ápolását, a világi hívek apostoli szerepének erősebbé tételét. Az ökumené azt jelenti: tisztul a hitünk, Krisztus vezet minket az egység útján. 

Ökumenikus imahétLackner Pál, nyugalmazott tábori püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának referense hangsúlyozta: Jézus mindenkihez érkezett, mindenkit hív a vele való közösségbe. És ez azt is jelenti, hogy az Úr vacsora nagy lehetőség a Krisztussal való közösség megélése. De van még mint tenni, pl. mert még mindig nem tudunk együtt ünnepelni az Úr asztalánál, mondta Lackner Pál.


Az ökumenikus imaest zárásaként az egyházi vezetők Isten áldását kérték a hívekre.