Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egyházi iskola Körmenden?

Iskola2020. szeptember 1-től a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működhet a Kölcsey Utcai Általános Iskola Körmenden, amennyiben a szülők erről döntenek márciusban. Az intézményben dolgozóknak és a szülőknek tartottak tájékoztatót január 30-án.

IskolaRövid időn belül ez már a második tájékoztató, amelyet iskolaátvételi szándék miatt a Szombathelyi Egyházmegye tartott. Még tavaly decemberben Szentgotthárdon került sor találkozóra pedagógusokkal, szülőkkel, január 30-án pedig Körmenden. Nyugat-Magyarország hazánk egyik legvallásosabb vidéke, mégis itt kevés egyházi fenntartású oktatási-nevelési intézmény működik, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Székely János megyéspüspök. A Szombathelyi Egyházmegye ezért gondolata, hogy nagyobb településeken – amennyiben erre lehetőség van – szeretne intézményfenntartóként is megjelenni és így hangsúlyosabb szerepet vállalni a közoktatásban. Egyházi iskolák – nem csak egyházmegyei, hanem szerzetesrendi fenntartásban – működnek Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kőszegen, Jánosházán, Sárváron és Celldömölkön.

Körmenden a Kölcsey Utcai Általános Iskola fenntartását venné át a Szombathelyi Egyházmegye. Az intézmény 1898-ban nyitotta meg kapuit a diákok előtt és azóta is a város egyik népszerű oktatási intézménye. Napjainkban a diákok – választható módon  – emelt szinten tanulhatják a matematikát, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyat, de hangsúlyos a számítástechnika oktatás is és hangsúlyt fektetünk az idegen nyelv oktatásra is, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Mészáros Árpád, intézményvezető az iskola erősségeiről. 

IskolaA Batthyány-kastély színháztermében tartott tájékoztatón Kiss László plébános köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: az egyházmegye nem elvenni akar a körmendi közoktatásból az esetleges iskolaátvétellel, hanem többletet szeretne a diákok és a családok számára átadni, közvetíteni.

Székely János megyéspüspök hangsúlyozta: az egyházmegye egy lehetőséget kínál fel a fenntartóváltással, hogy azok, akik egyházi iskolába szeretnék járatni gyermekeiket, azok ezt meg tudják tenni. Az egyházi iskola nagyobb önállósággal tud működni, jobban tud a helyi igényekhez és lehetőségekhez alkalmazkodni mint az állami fenntartású intézmények, mondta a megyéspüspök, aki kitért rá: az egyházi iskolába járó gyermekektől és szülőktől az egyház nem vár és nem kér mást, mint egy hittanra járó gyermektől. 

Tálas József, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának igazgatója kiemelte: a fenntartóváltás csak akkor valósul meg, ha a márciusban megtartott szavazáson a szülők több mint fele erre igennel voksol. Tehát semmi nincs eldöntve. Az esetleg felmerülő kérdésekre az egyházmegye weboldalán nyújt hamarosan tájékoztatást, az Iskolaátvétel menüpont alatt, a jobb oldali sávban. Illetve kérdéseket lehet feltenni e-mailben, az   címre küldve. Kiemelte: az egyházi fenntartással megszűnne az iskolára vonatkozó körzetesítés, így az egész városból jöhetnének ide tanulni gyerekek. Ez pedig a két párhuzamos első osztály indítását is biztosíthatná. 

A tájékoztatón szülői kérdésre válaszolva elhangzott: az egyházi iskolába járó diákok valamilyen felekezeti hittanórára járnak majd. Ugyanakkor az egyházmegye megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy akik etika órára jártak eddig, azok a jövőben is ezen az órán vegyenek részt. 

További kérdésre, hogy fenntartóváltás esetén mind az A, mind a B épület az egyházmegyéhez kerül-e, és így zajlik tovább az oktatás, Tálas József azt mondta: erről még további egyeztetéseket kell folytatni.

Miért ezt az iskolát venné át az egyházmegye? – hangzott egy újabb kérdés. Székely János megyéspüspök válaszában azt mondta: az egyházmegye céljainak és lehetőségeinek jobban megfelel ez az intézmény.