Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Az ünnep attól ünnep, hogy van lelki tartalma” – Folytatódott a Szólj be a papnak beszélgetéssorozat Szombathelyen

Szólj be a papnakA Martineum Felnőttképző Akadémia szervezésében 8. alkalommal került megrendezésre a Szólj be a papnak beszélgetéssorozat 2020. február 5-én. A programnak ismét az AGORA Savaria Filmszínház adott otthont, vendégeink Torma-Hasza Mónika evangélikus lelkész, Horváth József római katolikus pap, Jakab Bálint református lelkész és Varga László Ottó baptista lelkész voltak. Az estet Pezenhófer György moderálta.

Szólj be a papnakA résztvevők „Az vagy, amit megveszel? – A fogyasztói társadalom giccsünnepei” témában tehették fel kérdéseiket, és hallhatták az egyházak képviselőinek személyes véleményét.

Torma-Hasza Mónika evangélikus lelkész arról beszélt, hogy az ünnep mederben tart, erősíti a családot, és azt a közösséget, amelyben élünk. A nemzeti, vallási és emberi értékek elfelejtésével kifejlődik egy konzervtársadalom, amely mindent készen megkap. Mónika hangsúlyozta a tematikus ünnepek fontosságát, és azok tartalommal való megtöltését. Példaként említette a Házasság hetét, az Ökumenikus imahetet, szerinte az ökumené, az egymás megbecsülése, az ajándéknak való tekintés kapcsán fontos a közösségben való megélés.

Horváth József atya véleménye szerint az ünnepekre szükségünk van. Ha nem ünneplünk, benne vagyunk egy olyan folyamban, mely az embert bepiszkítja, elfárasztja, unottá teszi, negatív hatással van rá. Az ünnep kiemel a hétköznapok sodrásából, az emberek emelkedettebbek lesznek, kapcsolatokat építenek, és a hívő ember felekezettől függetlenül kicsit jobban odafigyel Istenre. Olyan társadalomban élünk, amely folyamatosan elfelejti a nemzeti, vallási és emberi értékeket. Nem a giccset kell elítélnünk, hanem azt a helyzetet kell tisztán látnunk, aminek okán ez felszínre jött. Az egyháznak a giccs, az értéktelen dolgok helyett valami értékeset kell felkínálnia.

Jakab Bálint református lelkész elmondta, hogy az emberek régen is ajándékoztak, de saját készítésű ajándékokat adtak, napjainkban pedig kívülről visszük a giccset. Az ünnep attól ünnep, hogy van lelki tartalma, és van hozzá egy külső szokás, ami a korral együtt változik. Régen a jeles napokhoz szokások kötődtek. Ilyen a Balázsozás, vagy Luca napja. Az ünnep azért lett giccs, mert ünnepelni szeretünk, ajándékozni szeretünk, csak elveszett az, amit eredetiben tudnánk odaadni, és jönnek a giccsek helyette. Nem az ünnepet, vagy az örömöt kellene kicserélni, mert az van, hanem annak tartalmát valahogy hitelessé tenni.

Varga László Ottó baptista lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy volt egy igazi Fekete Péntek, amikor Krisztus meghalt a kereszten, de ő nem olcsóbban, hanem ingyen adta a kegyelmet, melyet rögtön felhasználhatunk arra, hogy beszéljünk Krisztusról. Lényeges kérdés, hogy miképp állunk hozzá az ünnepekhez, mert tőlünk függ annak milyensége. A kultúrát ahogy halad, nem tudjuk megállítani, de felelősségünk van a saját ünnepeink megélésében.

Az este folyamán szóba került a vásárlásokhoz, fogyasztáshoz kapcsolódó tudatos átverés, a közönség soraiból pedig egy hölgy rávilágított arra, hogy az El Camino hivatalos útvonala elkerüli a templomot, helyette a vár fele irányítja a zarándokokat, túrázókat.

A lelkészek ismét őszintén, a kérdéseket nem megkerülve osztottak meg értékes gondolatokat a jelenlévőkkel. A beszélgetés teljes terjedelmében megtekinthető a „Szólj be a papnak” Facebook oldalán. A következő alkalom 2020. február 26-án 18:00 órakor kerül megrendezésre az AGORA Savaria Filmszínház aulájában, fókuszban pedig az ezotéria, jóga, horoszkóp témaköre lesz.