Szombathelyi Egyházmegye

A Jóisten mindig a tenyerén hordott - beszélgetés Hollai Ferenccel Szombathelyen

BeszélgetésEgy életút, egy sors amely pontos lenyomata a magyar katolikus egyház 20. századi történelmének is. Hollai Ferenc, a Katolikus Iparos és Munkásifjak Országos Egyesülete (KIOE) egykori titkárával hallhattak beszélgetést érdeklődők csütörtökön Szombathelyen az Őrvidékházban. 

BeszélgetésHollai Ferenc megélte, sőt aktív közreműködője volt a katolikus megújulásnak az 1930-as években. A Tungsramnál dolgozott amikor huszonévesen a KIOE titkára lett. Ezt a szervezetet egyetemisták hozták létre, hogy segítsék a tanulmányaikban – is – a munkás fiatalokat. Ikvay László atya meghívására kezdte el a munkásfiatalokkal való foglalkozást. Nemcsak Budapesten, hanem az ország számos pontján szerveztek előadásokat: fontos azonban, hogy ezek komoly teológiai képzések voltak, mondta Hollai Ferenc, később pedig elindult a kétéves Munkásifjú Akadémia. A II. világháborúban francia hadifogságba került, majd hazatérve tovább segítette a munkásfiatalokat. 1947-ben a Boldogasszony-év első ünnepi alkalmán Esztergomban Hollai Ferenc mondott beszédet a II. világháború után szellemi-lelki megújulásra vágyó százezres tömeg előtt. Ám mint az előadáson elhangzott, a kommunista hatalom lassan ellehetetlenítette a szervezet munkáját: megszűnt a titkári állása, egy ideig titokban illegális nyomdát vezetett a Ferenciek terén. Ám nem maradt ez sokáig titokban, így az Andrássy út 60.-ba vitték. A kihallgatás veréssel és más fizikai-lelki megalázó módszerekkel párosult. 1 évre internálótáborba került, ahol pl. a Szombathelyi Egyházmegye papjával Szokolyi Alajossal együtt szenvedett. Néhány nappal a szabadulása után házasodott. Később műszaki területen dolgozott, aztán a városmajori templom sekrestyéseként dolgozott. Ahogy fogalmazott: álom volt számára ez a munka. Olyan személyeket ismert mint Boldog Sándor István szalézi szerzetes, akinek emberségét, mély hitét ma is felemlegeti. téről.

BeszélgetésA 98 éves Hollai Ferenc, nyolc gyermek édesapja – Antal fia pap lett -, jelenleg is szellemi frissességnek örvend, hűséges, kitartó élet áll mögötte, francia és német nyelvű teológiai művek fordítója. Igyekezett jó keresztényként élni és gyermekeinek ebben példát mutatni. Büszke arra, hogy barátjának mondhatta: Lénárd Ödönt.  Élete példa mindannyiunk számára: a nehéz élethelyzetekben is bátran támaszkodjunk Istenre.