Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

És mégis forog a Föld.. - Újra Foucault-inga kísérlet a szombathelyi Székesegyházban

kísérletA szombathelyi Székesegyházban megismétlik Foucault híres, 1850-es ingakísérletét, amely a Föld forgásának egyik bizonyítéka. 140 éve, a város neves természettudósa Gothard Jenő kezdeményezésére mutatták be először az ingakísérletet ugyanitt. Az évforduló az apropója a 2020. március 2-i eseménynek. 

kísérletEzúttal is megtelt érdeklődőkkel a Székesegyház. Valószínűleg így volt ez 1880-ban is, amikor a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Szombathelyen tartották vándorgyűlésüket, amelynek leglátványosabb pontja Foucault-féle ingakísérlet megismétlése volt. Ezt a kísérletet még 1991-ben 2010-ben, 2014-ben és 2017-ben is megismételték a Székesegyházban.

 

KísérletA szerkezet valójában egy hosszú inga, amely bármely függőleges síkban szabadon lenghet. Az inga felfüggesztésének súrlódása olyan kicsi, hogy az inga órákon keresztül képes lengeni. A közegellenállás hatásainak csökkentésére az ingatest többnyire gömb alakú és viszonylag nagy sűrűségű anyagból (ólom, réz) készül, továbbá a felfüggesztő fonál a lehető legvékonyabb. A megfigyelések szerint az inga lengési síkja a Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) lassan elfordul. A lengési sík az északi féltekén a felfüggesztési pont felől nézve az óramutató járásával megegyező irányba fordul el, míg a déli féltekén az ellenkező irányba. 

KísérletSzékely János megyéspüspök arról beszélt, hogy a vallás és a tudomány nem egymás ellenségei. A hit és a tudomány ugyanazt az egyetlen valóságot akarja megmutatni. A hit egy fokkal mélyebbre tud menni, ahol a dolgokat nem lehet megszámolni, megmérni. II. János Pál pápát idézte: a hit és a tudomány olyan mint két szárny, amelyek repítik az embert a magasba. A tudomány segít a hitnek, hogy az ne legyen soha fanatikus, babonás. De a hit is segít a tudománynak, hogy az ember lássa az egész léte értelmét, és ne csak a részeket. Miért van a világ? Van-e ennek oka, célja? Miért vagyok én? Miért élek? Jó lenne ha az emberiség újra hallgatna a lélek hangjára, hallgatnánk a a történelem bölcseire, szentjeire. Felidézte, hogy pl. Kopernikus, Mende, Lemaitre, Jedlik Ányos szerzetesek, papok voltak, akik sokat tettek a természettudományokért. 

Székely János megyéspüspök, László Győző alpolgármester és Puskás Tivadar, Szombathely korábbi polgármestere egy gyertyaláng segítségével elégette az ingát rögzítő damilt. A kísérletet szerdáig lehet megtekinteni.