Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új keresztúti stációs képek a herényi Szent György-templomban

ÁldásNagyböjt 1. vasárnapján áldotta meg Molnár Szabolcs atya a herényi Szent György-templom új keresztúti stációs képeit. 

ÁldásEgy évvel ezelőtt határozta el a herényi egyházközség plébánosa és képviselő testülete, hogy elsővasárnaponként az új keresztúti képekre fogják a perselyadományokat gyűjteni. Érkeztek jelentősebb adományok is, de a teljes vételárnak még híja van..., mégis az egyházközség az idei nagyböjti keresztúti ájtatosságokat már szerette volna az új stációs képek előtt járni.

Nagyböjt 1. vasárnapján áldotta meg az egyházközség plébánosa, Molnár Szabolcs atya az Olaszországból rendelt új keresztúti stációs képeket.

„Szívünk, lelkünk most kitárjuk, utad Jézus, veled járjuk...”- énekelték a hívek a stációs képeket megáldó könyörgés után. Nem keresztút-e minden ember élete? Nincs-e minden élet tele szenvedéssel, botlással, fájdalommal, elutasítással, ítélettel, halállal, temetéssel és feltámadással.

Régi katolikus hagyomány a keresztúti elmélkedés, már a jeruzsálemi keresztények is végigjárták Urunk szenvedésének útját. A mai templomi keresztútjárás szokása az 1700 körüli években alakult ki. Nemcsak a méltó húsvéti felkészüléshez ad segítséget; a Krisztus szenvedésében való minél mélyebb elmerülés segít megérteni azt, hogy mit tett értünk Krisztus... és e lelki utazás végén növekedjék bennünk a szeretet Krisztus iránt és felebarátaink iránt is. Alkalmat ad ezáltal a keresztútjárás a Mennyei Atya iránti hálánk kifejezésére is, hogy Szent Fia szenvedésével és kereszthalálával visszaadta istengyermeki szabadságunkat, bizonyságot adva irgalmáról és szeretetéről.

Fotó: Bodorkós Ferenc