Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Emlékezés Szombathely gyásznapján

Szombathely gyásznapja2020. március 4-én emlékeztek meg Szombathelyen a várost 1945. március 4-én ért súlyos bombatámadásról. Koszorúzás, emléktáblaavatás, püspöki szentmise keretében emlékeztek meg a 75 évvel ezelőtti borzalomról. 

12.47 perckor, az 1945. március 4-i bombatámadás kezdetére emlékezve, megszólalt a Székesegyház Mária harangja. Minden évben ez az egyik megrendítő pillanat, amely a mából a szőrnyű múltba rántja vissza az embereket. A Székesegyházban ezt követően Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató adta elő César Franck - Piece Heroique c. művét, melyet meghallgathatnak itt. 

Ezt követően Lendvai Rezső, egyházközségi világi elnök emlékező gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők, amely ezen a linken is elérhető. 

MegemlékezésDélután az Assisi Szent Ferenc Kollégiumnál gyűltek össze a megemlékezők. Az épület falán a bombázás áldozatainak emléket állító dombormű emlékeztet a II. világháború borzalmaira. Koszorúzással, ökumenikus szertartással, a kegyelet gyertyáinak elhelyezésével adóztak az elhunytak emlékének. A résztvevők ezután átvonultak az ELTE Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi téri épületéhez, ahol beszédet mondott dr. Nemény András polgármester. Az épület falán lévő emléktáblánál koszorút elhelyezve, gyertyát gyújtva emlékeztek a megjelentek Szombathely gyásznapjára.

MegemlékezésA Székesegyház északi falán egy új emléktáblát avattak március 4-én. Ez nemcsak az 1945. március 4-i  bombázásra emlékezteti az arra járókat, hanem arra is, hogy az egyik bomba a templom északi fala mellett becsapódva nem robbant fel. Ezt később Marosfalvy Antal tűzszerész hatástalanította. Császár István általános helynök áldotta meg az emléktáblát, amelyet Nemény András polgármester és Puskás Tivadar egykori polgármester avatott fel. 

MegemlékezésA Székesegyházban püspöki szentmisével zárult a nap és a háromnapos emlékező program. Székely János megyéspüspök szentbeszédében a Jelenések könyvére utalva kiemelte: ez  a könyv egy látomás az emberi történelemről, annak igazi erőiről, beteljesedéséről. Hallunk a hétpecsétes könyv pecsétjeinek feltöréséről. Az első négy pecsét feltörésénél azt halljuk, hogy 4 lovas megy ki a világba. Az első fehér lovon ül, íj van a kezében, kivonul, hogy győzzön. A második vörös lovon ül, kivonul, hogy gyilkolják egymást az emberek. A harmadik a fekete ló, hozza a pusztulást, a halált. A negyedik a fakó ló, amely hozza a járványokat. Ez a négy pecsét és ló, egyetlen háborúnak négy arca, fázisa. A háború eleinte olyannak tűnik mint a fehér lovas, amely kivonul, hogy győzzön: sokan megittasodnak a győzelmektől. Aztán jön a vörös ló: a gyilkolás, az erőszak, amikor előkerül az ember legsötétebb arca. Aztán jön az éhínség, járvány, a pusztulás. A háború lassan mutatja meg az igazi arcát. Ez a II. világháborúban is így volt: csak lassan tárult fel a Don-kanyar, a koncentrációs táborok szőrnyű világa, vagy Hirosima és Nagaszaki. Az államok és népek is a maguk legrosszabbik arcát mutatták meg, pl. Németország, mondta Székely János.

MegemlékezésA naphoz rendelt bibliai szakaszok kapcsán kiemelte: az olvasmányban Jónás próféta a megtérésre hív, akárcsak a mai nap. Arra hív, hogy megdöbbenjünk, megborzadjunk. Elkezdjünk álmodni arról a világról és tenni érte, ahol nincs többé erőszak, pusztítás, egy istenibb, igazibb világ. Egy olyan világ, ahol kevesek jólétének ára nem emberek milliárdjainak nyomora. Ahol béke van az anyaméhben is, ott sincs vérontás. Ahol béke van a családokban, mondta Székely János. 

Az evangéliumban az emberek újabb és újabb jeleket kérnek Jézustól, de Ő azt mondja. nem ad több jelet. Jézus élete, tettei az Isten leghatalmasabb jelei. Önmagát adta a világnak. Nem kell új jeleket kérnünk. A mi éltünk is tele van az Isten jeleivel: pl. a teremtett világ, minden megfogant élet. Mennyire vakok vagyunk észrevenni Isten jeleit. De a mai nap jó alkalom arra, hogy az emberek elborzadjanak és minden jóérzésű emberben megszülessen a vágy a béke után, és a béke forrása, a Teremtő Isten után. 

Ezek után megemlékezett Boldog Meszlényi Zoltán vértanú püspökről, aki a kommunizmus áldozataként halt meg az 1951-ben. Egy ragyogó jel volt az élete egy embertelen világban. Isten jele volt, ahogy minden szentünk is az volt, mondta Székely János. 

Székely János szentbeszédét meghallgathatják itt. 

A szentmise végén Lendvai Rezső és Koltay Ferenc több évtizedes, a Székesegyházért és az egyházközségért végzett munkájukért köszönetképp Ferenc pápa apostoli áldását  tanúsító díszes oklevelet vehettek át Székely János megyéspüspöktől.