Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szent Efrém Férfikar koncertje a toronyi templomban

Szent Efrém Férfikar2020. március 5-én a Szent Efrém Férfikar adott koncertet a toronyi templomban.

Szent Efrém FérfikarA szentmise kezdetén Dr. Perger Gyula plébános köszöntötte a megjelenteket valamint a Szent Efrém férfikar tagjait.

Köszöntőjében a plébános kiemelte, hogy az együttes névadója, Szír Szent Efrém a negyedik században élt. Már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése fogalmazott a plébános.

Szent Efrém FérfikarA Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg és az követő években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás, Magyarország érdemes művésze.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a lengyelországi Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon, ahol megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus kapta az első díjat. A 2006-os lengyelországi fesztiválgyőzelem utat nyitott a nemzetközi koncertéletben való hangsúlyos megjelenéshez is. A kórust nagy hírű fesztiválok kérték fel vendégszereplésre és a világ számos nagyvárosában léptek már fel vendégszereplőként. A Szent Efrém Férfikar továbbá rendszeresen koncertezik a legfontosabb magyar fesztiválokon is: állandó fellépői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az pannonhalmi Arcus Temporum Fesztiválnak, a Bartók Rádió ArTrium sorozatának, az Ars Sacra Fesztiválnak, a Művészetek Völgyének, a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett Maratonnak, a Pozsonyi Pikniknek és a Zempléni Fesztiválnak. A kórus a Magyar Görögkatolikus Egyházzal szoros kapcsolatot ápol, rendszeresen közreműködik istentiszteletein, egyházzenei hangversenyein.

 

Szent Efrém FérfikarA Szent Efrém Férfikar 2011 óta rendezi meg évente saját, Orientale lumen elnevezésű sorozatát, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíció hangoznak el nemzetközileg is ismert szólisták és együttesek tolmácsolásában.

Gyula atya egyben invitálta a hallgatóságot az április 26-i vasárnap este fél 8-kor kezdődő koncertre a Székesegyházba, amely koncertre már jegyek válthatók a Püspöki Palotában kialakított Látogatóközpontba.

 

Szöveg: Hoós Norbert – Fotó: Gerentser László és Hoós Flórián