Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

,,Nem a nagy döntéseink határozzák meg a legjobban az életünket, hanem a mindennapi apró választásaink.”

Nagyböjti lelkigyakorlatDr. Füzes Ádám szupervizor-coach atya tartotta az idei nagyböjti lelkigyakorlatot  a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban. 

,,Nem a nagy döntéseink határozzák meg a legjobban az életünket, hanem a mindennapi apró választásaink.”

Nagyböjti lelkigyakorlatEzen szavakkal szólt hozzánk dr. Füzes Ádám szupervizor-coach atya az idei Nagyböjti Lelkigyakorlat folyamán a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban. Vendégünket dr. Perger Gyula atya szakkollégiumunk spirituálisa hívta meg hozzánk.

Február 28-án kezdetét vette a tavaszi lelkigyakorlat, amely a hétvégén március 1-ig, vasárnapig tartott. A szakkollégisták idén nem utaztak, legalábbis fizikailag, hanem a szakkollégium falai között elmélkedtek különböző előadások, imádságok folyamán, melyeket felváltva vezettek Kónya Máté atya és dr. Füzes Ádám atya.

A három nap során olyan témák is szóba kerültek, mint a közösségben való útkeresés, a közösségi értékek, illetve a mi helyünk és szerepünk egy adott közösségben. Egyszerű gondolatok, de mégis elgondolkodtatóak.

Nagyböjti lelkigyakorlatMire használjuk az elménket? Önfejlesztésre? Pozitív gondolatokra? Vagy inkább arra, hogy azon rágódunk éppen mik a nehézségeink, hogyan ne küzdjünk meg velük, vagy éppen ki az, akire valamiért neheztelünk?

Mire használjuk a kimondott szavakat? Dicséretre vagy valamilyen negatív gondolatra, panaszra?

Számtalan olyan dolog van, amit, nem megfelelően, használunk. Ezek az aprónak látszó választások határozzák meg a mindennapjainkat, később az egész mivoltunkat.

Ilyenkor, a Nagyböjt idején nemcsak arról szól az életünk, hogy a húsról, vagy más számunkra fontos dologról lemondunk, hanem arról is, hogy ezt egyáltalán ne hangoztassuk, és még inkább arról, hogy még többet hozzuk ki önmagunkból. Adakozhatunk, dicsérhetünk, imádkozhatunk másokért, küzdhetünk csendesen is, vagy segíthetünk a másiknak küzdeni.

Ezek a mi döntéseink, minden nap. Te hogy döntöttél?

 

Fotó és szöveg: Mihajliv Renáta, szakkollégista