Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A hitoktatók lelkinapja

Hitoktatók lelkinapjaAz egyházmegye hitoktatói számára március 7-én lelkinap volt a Martineum Felnőttképző Akadémián. A lelkinapot Dr. Pápai Lajos püspök atya vezette.

A nagyböjti lelkinapot Dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök úr bevezető gondolatai indították. Az imádság pedig  a hitoktató és a diákok jézusi kapcsolatáról, a szerető felelősségről szólt. 

Hitoktatók lelkinapjaPápai püspök atya előadásában és a szentmisében tartott homiliájában is az Eucharisztia volt a középpontban. A zsidó szeder liturgiára való kitérés után, az Újszövetség hálaadására tért át. A hálaadás, melyet Jézus mutatott be az Atyának, a keresztény liturgia központja lett. Eucharisztia, hálaadás. E hálaadás, a szentmise által az embernek adott isteni ajándékok, áthidalják a távolságot Isten és ember között, Jézus Krisztus által.

Püspök atya elmélkedésében a szentmise áldozat-jellegéről szóló tanítás és az Eucharisztia liturgikus formája következett.

Nagyon fontos, hogy a keresztények kezdettől fogva minden héten ünnepelték az Eucharisztiát. Ez a nap az Úr napja, a Teremtés napja, Krisztus feltámadásának ünnepe.

Az Eucharisztiában Jézus reális jelenlétét hisszük, tehát hitet követel tőlünk, de ez a misztérium, ez a valóság, nem függ az ember hitétől.

Az elmélkedés után csoportbeszélgetés volt, majd következett a szentmise, amely  a jelenlévő hitoktatókban  -  a hallottak alapján  - még inkább elmélyíthette  a hálaadás lelkületét.