Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mindszenty emlékére mindannyian - Megemlékezés Mindszenty József születésének évfordulóján

MegemlékezésCsehimindszenten, Mindszenty József szülőfalujában mindenki otthon tisztelgett a bíboros, hercegprímás tevékeny életútja előtt, és imádkozhatott boldoggá avatásáért odahaza születésének 128. évfordulóján.

A koronavírus okozta korlátozások és megelőzések érdekében a helyi közösség közös rendezvénye elmaradt, ugyanakkor Déri Péter esperesplébános misét és engesztelő szentórát is tartott orgona kísérettel zárt ajtók mögött a csehimindszenti Mindenszentek templomban, amelyet a hívők az egyházközség Facebook oldalán megtekinthettek.

Déri Péter esperesplébános és Fukszberger Imre polgármester, Mindszenty József másod unokaöccse – a lakosság képviseletében - koszorút helyezett el, mécsest gyújtott, és tiszteletét fejezte ki Mindszenty József tettekre sarkalló munkássága, ámde rögökkel teli életútja előtt.

Előző évben fotómontázst készítettek, a bíboros nevét felvett Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola tanulói, amelyen szerepelt természetesen az időközben Mindszenty Emlékházzá alakult szülőháza, a régi általános iskola épülete, ahol a bíboros, hercegprímás tanult. A montázson helyet kapott szülei sírjának fotója, akik a csehimindszenti temetőben nyugszanak, a falu határában lévő óriási tábla, amely mindenki számára közli, hogy ezen a településen született Pehm József, azaz Mindszenty bíboros, hercegprímás. A fotómontázson méltó helyet érdemelt a Mindszenty – szobor, amely közel a templomtérhez áll, a mindenkori koszorúzás helyszíne.

A szülőfaluja, a hegyháti Csehimindszent iránti tiszteletből, 1941-ben vette fel az akkor még zalaegerszegi plébános, Pehm József a „Mindszenty” nevet. Ezt viszonzásképpen és megbecsüléssel a szülőfalu, Csehimindszent a mai napig mindent megtesz, hogy az egyházfő emlékét méltón ápolja.