Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Török Csaba személyes hangvételű videoblog-üzenete Mindszenty Józsefről (1. rész)

Török Csaba teológust, egyetemi tanárt kérdeztük Mindszenty József alakjáról. Személyes hangvételű, négy részes videoblogjában közelebb hozza a hozzánk a bíboros alakját, kérdéseket tesz fel és kiemeli azokat a vonásokat, amelyek a sokrétű életműben valóban fontosak az életszentség szempontjából.

Török Csaba bevezetésként elmeséli, hogy gimnazista korában akadt rá a polcon Mindszenty József Emlékirataira és nagy hatást tett rá impulzív, erős kisugárzású személyisége. Nyolc éve pedig Esztergomban abban az épületben él, ahol Mindszenty érseki rezidenciája is volt.

Ki volt Mindszenty – teszi fel a kérdést. Politikai szempontból vaskalapos konzervatív, a magyar nacionalizmus védőszentje, Habsburg-párti? Egyre több anyag kerül nyilvánosságra, minden történész a maga világnézete szerint forgatja be a tényeket egy számára hitelesen tűnő képbe. Nehéz karakter: hatalmas akaraterő jellemzi, keménység, feszültség... Milyen ember volt? Távoli, akivel nem lehet érzelmileg azonosulni?

Sokféle lehet az ítélet, mégsem ezeken a dolgokon múlik, hogy egy ember szent-e. Hívőként a kérdés az, meg tudom-e látni az alakjában az élő evangéliumot? Megtaláljuk-e az életében az üzenetet, ami képes megszólítani? Meríthetünk-e belőle itt és most, 2020-ban?

Erdő Péter bíboros, prímás május 2-án délelőtt 10 órakor engesztelő szentmisét mutat be a Szent István-bazilika Mária-kápolnájában mártír sorsú elődje boldoggá avatásáért. A szentmisén Marton Zsolt váci megyéspüspök mond homíliát.

Az ünnepi szertartást a főegyházmegye Facebook-oldala és a Bonum TV élőben közvetíti.

https://www.youtube.com/embed/ld_vDb3yDVo